Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ukrajinský velvyslanec ve sněmovně děkoval Čechům za pomoc. Budeme bojovat za vás, vzkázal

    Během mimořádné schůze Poslanecké sněmovny vystoupil také ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis, který poděkoval České republice za podporu. Naše země je podle něj jednou z několika, která skutečně podnikla konkrétní kroky pomoci. „Budeme bojovat za vás,“ vzkázal Perebyjnis, jenž dodal, že v této válce už nejde pouze o Ukrajinu, ale o celou Evropu, její hodnoty a svobodu.

    Byla svolána mimořádná schůze Poslanecké sněmovny, na niž za hlasitého potlesku dorazil i ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. Sklidil ovace vestoje za zvuků ukrajinské hymny. Perebyjnis poděkoval za podporu České republice, která podle něj jako jedna z několika zemí podnikla skutečně konkrétní kroky pomoci Ukrajině.

    „Především bych chtěl poděkovat za pozvání vystoupit zde v Poslanecké sněmovně, je to pro mě velká čest,“ zahájil velvyslanec svou řeč.

    Naši obránci vedou kruté boje se svým nepřítelem a ten utrpěl velké ztráty. Útoky zasáhly téměř všechna letiště, sklady, munice, vojenské základny. Oběťmi se staly již desítky ukrajinských vojáků, desítky, možná stovky civilních obyvatel, i dětí. O zákeřnosti okupanta svědčí, že dnes při útoku zakrývali auta bílou látkou OBSE (Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě),“ pronesl dále.

    Jevhen Perebyjnis

    Jevhen Perebyjnis

    „Ruská federace začala válku, ve které už nejde jen o nás Ukrajince, ale o nás všechny. O Evropu, o Českou republiku, o celý civilizovaný svět, naše hodnoty a naši svobodu,“ pokračoval  Perebyjnis.

    Nezapomněl zmínit ani to, jak je Ukrajina Česku vděčná za podporu.

    „Vidíme a cítíme silnou přátelskou podporu České republiky, jsme velice vděční a dojatí za podporu, dostáváme na ambasádě stovky nabídek. Chtěl bych poděkovat české vládě a celému českému národu za pomoc, které si moc vážíme. Budeme vděčni za poskytnutí zázemí především pro starší osoby a děti ze zasažených oblastí. (...) Chtěl bych poděkovat České republice za lékařskou a vojenskou pomoc, za to, že budou léčit naše vojáky. Budeme bojovat za sebe a budeme bojovat za vás a s vaší podporou to půjde snadněji,“ dodal ve své řeči.

    Kyjev. Lidé se snaží prchnout, na silnicích se tvoří kolony. Bojeschopní muži však musí zůstat.

    Premiér Fiala se přitom zavázal, že se ukrajinští občané na území České republiky nemusí obávat prodloužení víz. 

    Pro Ruskou federaci má pak jasnou odpověď.

    „K našim přátelům se nesmíme postavit zády,“ řekl Fiala, který bude prosazovat tvrdé sankce proti Rusku a zároveň přislíbil Ukrajině humanitární i finanční pomoc.

    S Vítem Rakušanem oba přislíbili, že se urychlí přijímání rodinných příslušníků Ukrajinců žijících v Česku, policie nebude důsledně postupovat u kontrol ukrajinských povolení k pobytu. 

    Je hotový typový plán pro migrační vlnu z Ukrajiny, potvrdil Rakušan, a jsou zastaveny jakékoliv vyhošťovací procesy na Ukrajinu. Česko navíc přichází s novým typem víza, které bude velmi jednoduché na vyplnění. Veškeré informace i v ukrajinštině budou uvedeny na stránkách Ministerstva vnitra. Je také zavedena speciální linka pro Ukrajince, kde dostanou všechny informace.

    Nikdo z Ukrajinců nezůstane bez pomoci, slíbil Rakušan, manželé a členové rodiny mohou na běžný pas už nyní přijít do České republiky za svými rodinnými příslušníky a zde jim teprve až pak bude vyřizováno pobytové oprávnění.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 17:35 pátek 24. června 2022. Anketa je uzavřena.

    • Super
      22
    • Trapas
      17
    • Haha
      7
    • Cože
      0
    • Sladký
      0
    • Tvl
      0