Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Neuvěřitelný příběh Rusa, který měl znásilňovat mladé Češky. Dívky to na něj ušily?

    Valerije Lebeděva obvinili v Česku ze znásilnění. Soud však nezletilým dívkám neuvěřil. | foto: Autor: brnensky.denik.cz

    Podivný senior, který si dělal zálusk na mladá česká děvčata. Tak zněl popis Valerije Lebeděva (69), jehož v roce 2017 obvinily dvě dívky ze znásilnění. Ta se měla stát v letech 2011 a 2012. Později se ukázalo, že všechno nebylo tak, jak se na první pohled zdá. Dodnes je soudní kauza jednou z těch nejzapeklitějších a nejbizarnějších.

    Valerij Lebeděv našel svůj druhý domov v České republice. Rus si tu vydržoval dvě mladé Češky, s nimiž si různě užíval v hotelích, a to až do té doby, než si dívky náhle vzpomněly, že je měl muž znásilňovat a ony nebyly jeho milenky, ale oběti. Jedné dívce bylo tehdy patnáct a té druhé dvacet let a Lebeděv vůči nim měl být hrubý a sex si vynucovat.

    Senior veškerá obvinění popíral a u brněnského krajského soudu se tak začal rozplétat příběh, který dodnes nebyl uspokojivě vyřešen.

    Za zneužívání dívek hrozilo Lebeděvovi až deset let vězení, znalecké posudky potvrzovaly tvrzení děvčat o jeho násilné povaze. Jeho oběti podle znalců i po letech trpí posttraumatickou stresovou poruchou.

    „Nic takového se nestalo, jsem nevinný, vymyslely si to na mě. Když se o sobě navzájem dozvěděly, domluvily se na mě, aby ze mě vytáhly co nejvíc peněz,“ hájil se tehdy u soudu Lebeděv. 

    Pochybnosti do příběhu dívek přineslo až další vyšetřování. Dívky měly být znásilňovány opakovaně, a to v rozestupech několika týdnů. Proč by ale oběti po tak hrozné zkušenosti navštěvovaly seniora znovu a znovu?

    „Jak je možné, že se poškozená čtyřikrát během čtyř měsíců potká s obžalovaným a pokaždé je znásilněna? Přitom po útoku s ním celý měsíc normálně komunikuje, pak on jí má nesmírně ublížit, ale nic se nemění, zase si měsíc píší a pak se zase setkají?“ zamýšlel se předseda senátu Michael Vrtek.

    Valerije Lebeděva obvinili v Česku ze znásilnění. Soud však nezletilým dívkám...

    Ačkoliv byly pochybnosti soudu stále větší, soudní znalci trvali na svém a prohlášení dívek byla podle nich věrohodná.

    Přitom o starší z obětí se veřejně prohlašovalo, že byla zvyklá používat své tělo jako prostředek k dosažení svých zájmů. Přes postel se měla dostat k titulu v taneční soutěži, stejně jako k dobré známce od profesora na právnické fakultě.

    „Prý se mnou byla třikrát na hotelu a všechno skončilo znásilněním. Křik nebo brek by slyšeli majitelé. Spletla si mě se svými četnými milenci?“ ptal se soudu Lebeděv.

    Vrchní soud v Olomouci důraz kladl především na znalecký posudek, což Michael Vrtek odmítl akceptovat.

    Soud si nechal opatřit výpis ze soukromých zpráv na Facebooku, kde se ukázalo, že děvčata plánovala, jak Lebeděva zničí, domlouvala si rande a užívala si života. Po utrpení způsobeném traumatizujícími vzpomínkami nebyly ani známky.

    Tyto zprávy vynesly seniorovi zproštění viny, ale obžaloba se odmítla vzdát.

    Valerije Lebeděva obvinili v Česku ze znásilnění. Soud však nezletilým dívkám...

    „Krajský soud pochybil, pokud závěrům posudků nepřiznal odpovídající význam jako podkladu pro své rozhodnutí a nevycházel z nich. Pokud soud uvedl, že posudky jsou pouze jedním z důkazů provedených v hlavním líčení, lze s tímto závěrem souhlasit, avšak nelze pomíjet, že posudky jsou objektivizovaným odrazem skutečnosti a jsou založeny na vysoké odborné erudici jejich zpracovatelů,“ zareagoval vrchní soud.

    Soudce Vrtek se tak rozhodl zveřejnit informace z přepisu komunikace údajných obětí.

    „Večer poté, co měla být poškozená několik hodin znásilňována, si píše se dvěma lidmi, s jedním lehce flirtuje a s kamarádkou se žoviálně baví o šatech,“ upozornil soudce.

    Dívka v té době začala randit se svým lékařem, který jí operoval mandle. Nebyl zdaleka jediným na jejím seznamu případných milenců. Na Valentýna se rozhodovala mezi třemi muži. „Jen se modlím, aby se neozval i ten čtvrtý chlap, to nevím, jak bych to stíhala,“ vtipkovala tehdy.

    Deseti letům ve vězení se Lebeděv nakonec vyhnul, trestu nikoliv. Za stalking a svádění dostal dvouletou podmínku a byl vyhoštěn z České republiky.

    „Byl fascinován mladými dívkami. Jenže je velký rozdíl, jestli se s dívkami chce intimně stýkat, nebo jestli se dopouští znásilnění. Veškeré informace, které poškozené daly znalcům, jsou zcela negovány obsahem jejich facebookové komunikace,“ řekl na závěr soudce.

    Dívky zůstaly až do dnešních dní anonymní, kdežto senior si prožil mnohaměsíční soudní tahanice a nakonec byl potrestán, i když v očích mnohých byl obětí právě on.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 6:43 čtvrtek 15. října 2020. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      31
    • Super
      17
    • Haha
      16
    • Cože
      15
    • Sladký
      15
    • Trapas
      14
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...