Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Hlad, bití a přivazování k WC: Vlastní babička Valerii (6) brutálně týrala

    Soňa Kvasničková vnučku přivazovala k toaletní míse a trápila ji hladem. | foto: Koláž Expres.cz

    Valerii z Prahy 3, která je od roku 2017 pohřešovaná, podle obžaloby dlouhodobě týrala její babička Soňa K., která měla svěřené do péče i její sourozence. Žena, která podle spisu vnučku přivazovala k záchodové míse nebo lednici, bila ji tyčí od vysavače a modřiny jí zakrývala líčidlem, odmítla vypovídat.

    „Už přes měsíc mám tyhle stavy, dostala jsem žlučníkový záchvat, mám horečky, je mi špatně, já to nezvládám. Jsem strašně slabá na to, abych se mohla bránit,“ vymlouvala se na začátku přelíčení Soňa K.

    Soud jednání na chvíli přerušil a zjišťoval přes vězeňského lékaře, který ženu ráno vyšetřil, zda je schopna účasti u hlavního líčení. Ten konstatoval, že schopna je, její tvrzení označil za účelové. Ráno dostala pouze léky na zvýšený tlak. Soud proto pokračoval čtením dřívějších vypovědí obžalované.

    Soňa K. získala Valerii a další tři vnoučata po svém zesnulém synovi do péče pravomocným rozhodnutím soudu v září 2016. A to i přes to, že byla v minulosti odsouzena pro ohrožování výchovy mládeže. Sourozenci předtím strávili několik let v Klokánku poté, co je úřady odebraly z péče jejich matky. Dívce a jejímu staršímu bratrovi pak začalo u babičky peklo.

    „Poškozeného nezletilého R. K. často fyzicky trestala nadměrným bitím po celém těle za využití různých nástrojů, například kuchyňskou obracečkou, naběračkou, vařečkou, tyčí od vysavače, páskem. Nechávala ho dlouho klečet na jednom místě, tahala za vlasy a uši, smýkala s ním a házela o zem, přičemž mu sprostě nadávala,“ uvedla státní zástupkyně Iva Brücklerová.

    K malé Valerii se chovala ještě o poznání hůře. Podle žalobkyně ji téměř denně nadměrně bila, a to po celém těle, nevyjímaje hlavu a obličej, kopala ji až do vzniku mnohočetných a krvavých poranění. Když dívka křičela a plakala, strkala jí žena do úst hadr. 

    „Pomocí punčoch a posléze i pout jí svazovala ruce a nohy. Připoutávala ji k různým předmětům v bytě, například k trubce v předsíni, k madlu ledničky nebo v koupelně k záchodové míse, kde ji pak bez možnosti pohybu a ve tmě nechávala připoutanou mnoho hodin bez jídla, pití a možnosti vykonání potřeby,“ konstatuje žalobkyně.

    „Odpírala jí dostatečný přísun jídla i pití. Nutila sourozence, aby ji bili. Roztahovala jí nohy do takzvaného provazu až do bolesti,“ popisuje obžaloba, která se opírá zejména o svědectví ostatních dětí.

    Obžalovaná poručnice policii už dříve sdělila, že se chtěla se všemi dětmi přestěhovat za dcerou, jejich tetou, do německého Freiburgu. Několikrát tam údajně s nimi byla na návštěvě vyřídit potřebné úřední záležitosti.

    Babička dětí je od loňského srpna ve vazbě, hrozí jí maximálně osmileté vězení. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:52 úterý 8. října 2019. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      19
    • Cože
      13
    • Trapas
      13
    • Haha
      12
    • Super
      11
    • Sladký
      9
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...