Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Transgender závodník chce na paralympiádu. Jako muž teď díky novému pravidlu poráží ženy

    Valentina Petrillo se narodil jako muž, na závodní dráze teď poráží ženy. | foto: Autor: Twitter/Valentina Petrillo

    Zlomový okamžik pro světový sport. Tak někteří popisují úspěch italského sprintera Petrilla, který je sice úředně veden jako muž, ale díky novým pravidlům pro transgenderové sportovce se může účastnit ženských závodů. Ital toho využil během paralympijského atletického mistrovství, kde ovládl hned tři disciplíny, sní tak o účasti na paralympiádě v Tokiu. Jeho ženské soupeřky protestují.

    Tři závody a tři zlaté medaile. Valentina Petrillo (46) porazil všechny své konkurentky. Kvůli vadě zraku závodí sprinter v kategorii hendikepovaných. Na mistrovstvích v letech 2016 až 2018 získal hned jedenáct italských titulů, když soutěžil s mužskými konkurenty.

    Po mnoha letech se rozhodl, že změní „kategorii“ a nechal se zapsat mezi ženy. Běžec se tak podle vlastních slov rozhodl proto, že zápolení s muži už pro něj bylo „neudržitelné“.

    Jeho kritici argumentují tím, že jde o čistý kalkul, který mu má pomoci na paralympiádu v Tokiu.

    „Přestože už má Petrillo 46 let, stále má rychlost na to, aby se do Tokia probojoval. Ať už na tratích 100, 200, nebo i 400 metrů,“ píše server Outsports.

    Přestup z jedné genderové kategorie do druhé olympijský výbor umožňuje všem mužům, kteří mohou doložit, že je hladina jejich testosteronu maximálně 10 nanomolů na litr, a to po dobu jednoho roku před soutěží a během soutěže.

    Kritici připomínají, že je to násobně více, než má většina žen. Proto si řada z nich myslí, že do budoucna toto může znamenat až likvidaci ženského sportu.

    Proti tomuto pravidlu už se ozvaly sportovkyně ve Spojených státech, kde je jednou z hlavních tváří této iniciativy Martina Navrátilová.

    „Pevně věříme, že každý by měl mít příležitost soutěžit, ale skutečná sportovní parita pro ženy vyžaduje ochranu ženských sportů pro biologické ženy,“ uvedly rozzlobené atletky v dopise, jejž adresovaly Národní kolegiální atletické asociaci. Právě Navrátilová byla první, která se pod něj podepsala.

    Valentina Petrillová se narodila jako muž, na závodní dráze teď poráží ženy.

    Petrillo odmítl, že by měl proti svým ženským konkurentkám výhodu, a novinářům připomněl, že zpomalil o 1,5 vteřiny. Podle sprintera není důvod řešit to, zda byl v minulosti mužem.

    „Sprint je můj život. Žiji, abych mohl soutěžit a běhat. Miluji ten pocit, kdy stojím v blocích a jsem plný všech emocí. A pak exploduji. To mi dodává energii, nemohu se toho vzdát,“ uvedl běžec, který se může zapsat do historie jako první transgender paralympionik.

    Valentina Petrillová se narodila jako muž, na závodní dráze teď poráží ženy.

    „Všichni máme právo být šťastní. A když to zvládnu, může každý. Chci, aby se o mně mluvilo spíše pro mé sportovní výsledky než pro to, kdo jsem. Doufám, že závod vyhraju, potřesu si s ostatními dívkami na pódiu a dostanu krásnou kytici květin,“ doufá Petrillo. 

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:00 neděle 31. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      107
    • Haha
      32
    • Tvl
      28
    • Super
      22
    • Cože
      20
    • Sladký
      12
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...