Česko nakoupí od Evropské unie vakcínu za 150 milionů. Zatím je to pouze zajíc v pytli

Na pondělní tiskové konferenci oznámil ministr zdravotnictví Roman Prymula, že Česká republika nakoupí za 150 milionů korun od Evropské unie tři miliony vakcín proti koronaviru. První dodávka by měla dorazit ještě v tomto roce, ale má to jeden háček. Vakcína zatím nebyla schválena. Podle řady kritiků firma Sanofi, která látku pro EU vyvíjí, nedodržuje postupy, jež jsou při vývoji jakékoliv vakcíny nezbytné.

Evropská unie už před časem oznámila, že pro své členské země zajistí až 300 milionů dávek vyvíjené vakcíny proti covidu-19. Česku bylo nabídnuto sedm milionů dávek, ale vláda se nakonec rozhodla, že přijme pouze tři miliony. I tak za ně zaplatí v součtu kolem 150 milionů korun. Podle výrobce by se první dávky mohly začít distribuovat už na konci letošního roku.

Hon za zlatým pokladem, jímž by účinná vakcína proti koronaviru rozhodně byla, pořádá řada výrobců. To je zároveň důvod, proč vláda nevyužila nabídky EU na sedm milionů vakcín, chce počkat, co předvedou jiné farmaceutické firmy.

V tuto chvíli platí, že jakákoliv neschválená a dostatečně neotestovaná vakcína je zajíc v pytli, navíc ne zrovna levný.

Evropská komise má smlouvu s francouzskou farmaceutickou skupinou Sanofi, ale o vakcínu proti covidu-19 se pokouší i další výrobci a celkem v devíti případech už jsou ve fázi klinického testování na lidech.

Například společnost AstraZeneca přiznala, že musela testování pozastavit, jelikož se u jednoho z dobrovolníků objevilo velmi těžké onemocnění, které firma nechtěla blíže komentovat.

„Vakcíny vyrábíme již více než 100 let. Na způsobu, jakým věci děláme, se nic nezměnilo, pouze jsme zrychlili,“ řekl pro stanici CNBC generální ředitel Sanofi Paul Hudson, jenž přiznal, že v minulosti bylo běžné, že proces schvalování vakcín musel projít ověřovacím procesem, který trval i několik let.

Sanofi pracuje hned na dvou verzích. Jednu vyrábí s Brity a druhou s Američany. A právě ve Spojených státech panují velké obavy z uspěchaného vývoje vakcín. Podle průzkumů až 60 procent lidí odmítá nechat se očkovat takovou látkou.

Záběry z wuchanské laboratoře

Z toho měli obavy také Češi, i proto ministr zdravotnictví Roman Prymula v pondělí na tiskové konferenci oznámil, že očkování touto látkou nebude v České republice povinné.

O vakcíně se vyjadřoval koncem léta i Adam Vojtěch, tehdy ještě jako ministr zdravotnictví. „Už je to před cílem, na druhou stranu nemůžeme říct, zda vakcína bude úspěšná,“ varoval všechny před přílišným optimismem.

Své zkušenosti s narychlo vytvořenou látkou mají také v Rusku, kde vakcínu pojmenovali Sputnik V. Reakce odborné veřejnosti jsou ale rozporuplné. Přestože se zdá, že vakcína dokáže skutečně u testovaných lidí vytvořit obranné protilátky, vědcům se nelíbí, že testy proběhly jen na malém vzorku osob, mezi nimiž nebyli ani senioři.

Server Fontanka.ru přišel s informací, že u 38 testovaných bylo zjištěno přes 140 vedlejších účinků. Ruské ministerstvo zdravotnictví tuto kritiku odmítlo a vakcínu pochválil i ruský prezident.

„Dnes ráno, poprvé na světě, byla zaregistrována vakcína proti nákaze novým typem koronaviru. Vím, že látka funguje efektivně. Vytváří stabilní imunitu a opakuji, vakcína prošla všemi nezbytnými kontrolami,“ řekl Vladimir Putin.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:28 úterý 2. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 19
  • 18
  • 16
  • 16
  • 15