Klobása z Václaváku má na kahánku: Stánky čeká nucený odsun, nahradí je eurohrůzy

Jedni je milují, druhé irituje už jen pohled na ně. Řeč je o stáncích s občerstvením na Václavském náměstí. Magistrát před koncem roku 2016 poslal všem provozovatelům výpovědní smlouvu. Po vypršení lhůty stánky z náměstí zmizí. Je to konec proslulé „klobásy z Václaváku“?

Rychlé občerstvení na Václavském náměstí je Pražany kritizováno řadu let. Turisté si ho ale užívají, protože jde o levný a rychlý způsob, jak se v centru města najíst. Své milovníky má ale i mezi obyvateli Prahy. Zvláště si stánků cení při nočních návratech z hospod.

Jak uvedl mluvčí Prahy Vít Hofman, nejpozději do konce ledna zmizí čtyři z pěti zbývajících stánků. Poslední z nich, ten u tramvajové zastávky Václavské náměstí, pak dostal roční výpovědní lhůtu, nucenému odsunu se ale taky nevyhne.

Z chystaného odstranění stánků má radost také zastupitelstvo Prahy 1, jak ale uvedla mluvčí Veronika Blažková, připadá jí zbytečné odstraňovat stánky ještě před plánovanou revitalizací dolní části náměstí.

Stánek na Václavském náměstí

Plánovaná rekonstrukce náměstí má za cíl především odstranit z prostoru bariéry, které chodcům brání ve volné chůzi, jako například obrubníky. Přestože se v územním řízení nepočítalo s návratem prodejních stánků, bylo určeno několik míst s přípojkami inženýrských sítí, a tak by se časem mohly objevit nové stánky.

Eurostánky z Bruselu

Případné nové stánky by měly mít jednotný vzhled a pochází z dílny ateliéru „Jakub Cigler Architekti“, stejně jako plány pro rekonstrukci náměstí. Tento nový design se však příliš nezamlouvá prodejcům, kterým celý koncept připadá příliš nepraktický a neestetický.

Schválená podoba stánku na Václavském náměstí.

A není divu - všechny stánky podle tohoto návrhu budou stejné, prosklené a svým tvarem naprosto nepoužitelné. Navíc mají práh v úrovni země, takže všechna špína z ulice se pravděpodobně nanosí dovnitř.

Skoro to vypadá jako prototyp „eurostánku“. Jak se líbí vám?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:00 sobota 13. května 2017. Anketa je uzavřena.

  • 63
  • 31
  • 16
  • 16
  • 14
  • 9