Svědkyně upálení: Myslela jsem, že jde o fake news nebo protest proti Babišovi

Společností doslova otřásl čin neznámého muže, který se v pátek odpoledne nejdřív polil hořlavou látkou a poté se zapálil. Muž leží v umělém spánku v nemocnici a s popáleninami na více než třiceti procentech těla bojuje o život. Svědkem tragické události byla studentka Gabriela, která Expresu poskytla rozhovor a popsala nám, co přesně se stalo.

Mohla bys nám, Gabrielo, popsat, k čemu na Václavském náměstí došlo?

Kolem půl třetí jsem měla s kamarádkou sraz na Václaváku pod koněm a tam jsem si všimla jednoho malého reproduktoru a u něho byly nějaké nápisy. Vypadalo to jako „Svět patří Ježíšovi“. V Praze je tohle obvyklé, podobné náboženské srazy. Nikdo tam ale nemluvil, jen tam byla nějaká modrá taška. Šla jsem se podívat k informačním tabulím o Janu Palachovi.

Ten muž tam tedy stál na bedně a měl tam nápisy. Víš jaké?

On nestál na bedně, já jsem ho tam předtím vůbec neviděla. Podle toho, co jsem četla, tam měl prostě náboženské nápisy. Ani nevím, jestli to bylo jeho. Ale po chvíli, když jsem viděla ty fotky, tak tam nic nebylo, žádný spíkr, tak to asi patřilo jemu.

Co bylo dál?

Pak přišla kamarádka a šly jsme do kavárny hned naproti. Seděly jsme u okna a povídaly si a najednou vidím nějakou osobu, která spadne na kolena a hoří.

Co jsi dělala?

Je to takové to, že víš na sto procent, je to někdo, ale jelikož žijeme v jednadvacátém století a fake news jsou běžné, říkala jsem si, jestli to není nějaká figurína. To bylo nějak po třetí hodině. Nemohla jsem tomu uvěřit. Říkáš si v tu chvíli, zda skutečně někdo hoří u Jana Palacha? Hned mě napadlo, že to byl nějaký politický protest. Jelikož se hodně řeší pan premiér Babiš, tak mě napadlo, že nějaký šílenec takto projevuje protest. Zřejmě ale ne. Kdyby to tak dělal, bylo by to přesně v den, kdy se upálil Palach.

Můžeš nám říct, co děláš? Studuješ, pracuješ?

Já studuji školu, která je zaměřená na práva a politiku, zajímáme se o to. Zrovna jsme Jana Palacha probírali, tak tohle bylo takové podobné. Vyfotila jsem to, abych to mohla poslat spolužákům. Všichni mi hned začali psát, ať se ozvu novinářům.

Jak tě napadlo to vyfotit? Když člověk něco podobného vidí, spíš zkoprní.

Jak jsem říkala, brala jsem to jako nějaké fake news, jako atrakci. Mě nenapadlo, že to pak použiji, ale říkala jsem si, že to vyfotím a pak proberu s kamarády. Jaké asi mohl mít ten člověk motivy, proč 18. ledna, prostě to rozebrat, tu situaci.

Co se dělo na Václavském náměstí poté, co spadl na kolena?

Nejdřív tam ti lidé stáli a koukali na to. Podle mě tomu také nemohli uvěřit. Pak k němu ale běželi, ale málo lidí. Běželi s bundami a snažili se uhasit ten oheň. Pak přišel nějaký pán s hasicím přístrojem a uhasili ho. Pak během tří minut přijela policie. Celé to trvalo půl hodiny.

Zůstávala jsi tam potom dál a sledovala jsi, co se děje?

My jsme to s kamarádkou sledovaly pořád z té kavárny. Radši jsme pak odešly, protože jsme byly trochu v šoku. Pak už tam bylo i hodně novinářů a dalších lidí.

Muž, který se chtěl upálit na Václavském náměstí.

Lidé tedy pomáhali?

Ano, pak ale odešli. Policie teď hledá jakékoliv svědky. Já tomu fakt nemohla uvěřit. Věděla jsem, že je to člověk, ale pořád jsem si říkala, že je to třeba nějaká akce, která má vyvolat haló... Navíc se to odehrálo na tak významném místě, kde probíhají demonstrace

Co si myslíš teď?

Doufám, že to přežije.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:33 neděle 19. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 50
  • 17
  • 17
  • 15
  • 15
  • 10