Návrat 50. let a vykonstruovaný strašák: Klaus promluvil o kauze Vrbětice

Bývalý český prezident Václav Klaus se vyjádřil ke kauze Vrbětice. Nově zveřejněné informace o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničních skladů v roce 2014 má za „vykonstruovaného strašáka“ vlády a opozice, který má udržet lidi ve strachu, když už zprávy o covidu-19 tolik netáhnou.

„Nevěřil jsem, že se ještě někdy vrátím do padesátých let, byť s opačným znaménkem. Nevěřil jsem, že budu ještě někdy bezmocně bouchat do stolu při poslouchání režimového rozhlasu a výroků našich vrcholných politických představitelů,“ uvedl ve svém prohlášení Václav Klaus, který tak reagoval na kauzu Vrbětice.

„V situaci velmi měkkých a nepřesvědčivých dat a informací, navíc prezentovaných v přítmí covidové hysterie, v němž se až příliš snadno šíří nejrůznější dezinformace a fake news, a v nervózní atmosféře blížících se říjnových parlamentních voleb nechci soutěžit s dalšími politiky a komentátory o co nejsilnější či nejoriginálnější výrok ke kauze Vrbětice sedm let poté,“ nechal se slyšet.

„Naší vládě a s ní spjaté pseudoopozici dochází, že covidem nelze strašit lidi donekonečna, a proto zoufale hledaly jiného vykonstruovaného strašáka, který by lidi udržel ve strachu,“ doplnil bývalý prezident, který si servítky rozhodně nebral.

„Vědí dobře, že vylekaným lidem se vládne snadněji. Prosím, už toho nechte. Mělo by vám jít více o naši zemi než o sebe,“ vyjádřil se Klaus, který na vyhoštění 18  diplomatů z ruské ambasády má svůj názor.

„Věřím, že kdyby v amerických prezidentských volbách znovu vyhrál Trump a byl dnes prezidentem, opožděná kauza Vrbětice by nenastala,“ dodala bývalá hlava státu.

Kauza odstartovala v sobotu večer, kdy český premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s ministrem vnitra a zahraničí Janem Hamáčkem oznámili, že české bezpečnostní složky odhalily zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014

Policisté v souvislosti s výbuchem pátrají po dvou Rusech, kteří jsou podezřelí z útoku nervověparalytickou látkou novičok na dvojitého agenta Sergeje Skripala.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:26 úterý 17. srpna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 78
  • 78
  • 6
  • 2
  • 2
  • 1