Nečekané rozhodnutí Václava Klause mladšího. Před sněmovními volbami opouští politiku

Pro nečekaný krok se jen několik měsíců před sněmovními volbami rozhodl předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší. Ten se nejenže rozhodl vzdát své funkce ve straně, navíc oznámil, že již nebude veřejně vystupovat.

„Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že nepovedu Trikolóru do sněmovních voleb 2021, nebudu sám nikam kandidovat a ukončím veřejné aktivity. Důvody jsou z drtivé většiny osobní,“ oznámil Klaus mladší, který naznačil, že jeho rozhodnutí souvisí s čtyři roky starým rozpadem jeho manželství.

Poté se z něj podle jeho vlastních slov stal rozzlobený politik.

„V létě 2017, těsně před volbami, se mi rozpadla (ne mojí vinou) rodina a pozitivní energii víceméně od té doby nemám. Dostal jsem mraky hlasů, ale z pozice naštvanosti, smutku či rozzlobenosti se politika dělat nedá, člověk musí vyvolávat naději a mít zcela pozitivní myšlení. Myslím, že to bylo vidět. Jasně, nějak jsem s tím bojoval, podpora lidí zavazovala. Podpora vycházející z toho, že hodnoty, které jsem hájil, jsou latentně většinové. Ale ztratil jsem vtip, někdy rozvahu, někdy se rozhodoval radikálně, kde byl namístě nadhled. Někdy naopak. A jste v tvrdém prostředí, kde vám nikdo nic nedaruje,“ říká sebekriticky Klaus.

Přiznává, že z Trikolóry odchází, aby ji svou přítomností neškodil. Jedním dechem dodává, že hnutí, které sám po odchodu z ODS založil, něco chybí a on není tím správným lídrem, jenž by mohl stranu dovést k úspěchu.

„Chyba je ve mně. Nemám energii a nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti. Všechno na světě je práce. Kandidovat jen jakoby proti Pirátům, stejně jako proti Babišovi, je politický nesmysl. Když chcete někoho porazit či ho oslabit, musíte sám posílit a strhávat lidi pod svůj pozitivní program. Že je někdo druhý takový nebo makový, to je program pro komentátory, ne pro lidi, co jsou na hřišti,“ dodal Klaus s tím, že v nejbližších dnech svolají celostátní sněm, aby se mohl funkce předsedy vzdát i formálně.

Zajímavé je, že se takto mladý Klaus rozhodl tři dny poté, co jeho otec veřejně vyzval k povolebnímu spojení stran, které odmítají omezení kvůli koronaviru. Zmínil v této souvislosti například SPD a Trikolóru, již Václav Klaus mladší vedl. Ten nyní tvrdí, že nejde o politické, ale pouze o osobní rozhodnutí. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:45 středa 21. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 10
  • 5
  • 4
  • 4
  • 3
  • 2