Klaus ostře do „své“ ODS: Fiala zažil neúspěch, mého syna upozaďují!

Exprezidenta Václava Klause pojí k ODS velmi osobní pouto. Zaprvé stál u samotného zrodu této strany a zadruhé za občanské demokraty v současné době „kope“ jeho syn. Ten je podle bývalé hlavy státu záměrně upozaďován lidmi, kteří by se měli snad i stydět za prachbídný výsledek v nedávný volbách do Poslanecké sněmovny. Václav Klaus starší se tak svými slovy vložil do války, která bobtná mezi jeho synem a předsedou ODS Petrem Fialou.

Ve sněmovních volbách získala strana ODS 11,32 % a předseda občanských demokratů Petr Fiala se bil do prsou, jaký je to úspěch skončit na druhém místě za suverénním hnutím ANO, které se pyšnilo téměř třiceti procenty.

Ne zrovna nadšeně se ale po volbách tvářil Václav Klaus mladší, který jako řadový člen zaznamenal 22 635 preferenčních hlasů, tedy téměř o deset tisíc více, než získal právě Fiala. Více „kroužků“ než Klaus měl pouze Andrej Babiš. Klaus junior po volbách prohlásil, že necelých dvanáct procent je pro ODS zklamáním, nikoliv vítěstvím. Za to schytal kritiku právě od Fialy, který Klausovi skrz média jasně vzkázal: Já jsem tu šéf!

„Já jsem prohlášení Václava Klause ml. neslyšel, ale pokud takhle zaznělo, tak je mírně nekolegiální. Tady je obrovské množství členů ODS, kteří se dnes radují. Radují se z toho, že ač nám předvídali to, že nepřežijeme, že tady nebudeme, tak jsme dnes druhá nejsilnější strana,“ sdělil pro Blesk.cz Fiala.

Minimálně od těchto povolebních výroků si veřejnost začala naplno všímat toho, že v řadách ODS bobtná vnitrostranická válka. Jedni se přikláněli na stranu Václava Klause mladšího, který se před volbami například nikterak nedistancoval od případné účasti ve vládě Andreje Babiše. 

Jiní zase stojí za Petrem Fialou, jenž spolupráci s hnutím ANO už dlouhé měsíce rázně odmítá a považuje se za úspěšného předsedu, jenž zaznamenal solidní volební výsledek.

Svůj pohled současnou situaci v ODS teď poskytl Václav Klaus starší. Podle exprezidenta zaznamenala tradiční strana výsledek, za který by se měla spíše stydět, než se z něj radovat. 

„Výsledek ODS považuji za obrovský neúspěch. Podle mého názoru je její výsledek nesmírně nizoučký. Při slabosti další politické scény měli mít dvojnásobek hlasů. Jen kdyby nevysílali voličům takové stanjurovské zprávy a poselství, možná by hlasů dvojnásobek měli. A protože to neudělali, dopadlo to velkým neúspěchem této politické strany,“ sdělil Klaus starší pro server Parlamentní Listy.

Václav Klaus promluvil o současné situaci v ODS.

Klaus v rozhovoru také upozornil na fakt, že jeho syn je v ODS již delší dobu záměrně odsouván na druhou kolej. A to i přes jeho velký volební úspěch. Důvod tohoto kroku ale exprezident nezná.

„Byl upozaďován už poslední měsíc před volbami záměrně, aby náhodou preferenčních hlasů neměl ještě trojnásobně víc. Neměl žádné plakáty, žádné billboardy. Nebyl ani jednou připuštěn do televize na debatu, přestože je hbitý a bystrý diskutér, takže by mu to určitě vyhovovalo. Z volební kampaně byl naprosto upozaděn, a pokud dobře vím, tak dělal malé besedy s občany na úrovni toho, co si sám mohl zařídit po okrajích Prahy, a rozdával materiály ODS. To byla celá jeho volební kampaň. Takže jeho upozaďování bylo záměrné a teď v tom ODS pokračuje,“ vysvětluje exprezident.

Se svým synem Klaus starší souhlasí mimo jiné v tom, že předseda Petr Fiala svou stranu rozhodně nedovedl ke kdovíjak velkému úspěchu. 

Bývalá hlava státu si naopak myslí, že Fiala by měl spíše uznat porážku, než se chlubit úspěchem, který vidí on a někteří jeho spolupracovníci.

Fiala by si podle Klause měl přiznat, že necelých 12 procent ve volbách je porážka.

„Petr Fiala na to (na rozmach ODS, pozn. red.) měl čtyři roky a popolezlo to z necelých 8 procent na 11. To je fatální prohra a fatální neúspěch, který tímto způsobem má být nazýván,“ uzavírá Klaus starší.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:00 sobota 3. března 2018. Anketa je uzavřena.

  • 96
  • 37
  • 12
  • 10
  • 8
  • 6