Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Čtyři potomci a žádná daň: Česko potřebuje děti, teď jich moc nemá, říká Klaus o odvážném nápadu

    Jestli od voličů dostane důvěru, českou politiku čeká průvan. Václav Klaus mladší v týdnu představil program svojí Trikolóry a v něm není o revoluční body nouze. Jedním z nich je i snaha motivovat rodiče k co největšímu počtu dětí, a to osvobozením od daní z příjmu. „Je důležité, aby republika měla děti. A teď jich moc nemá,“ vysvětluje odvážný krok Klaus mladší. S daněmi chce ale zamávat mnohem víc.

    Nenastane-li změna, Českou republiku nečeká zrovna prosperující budoucnost. Porodnost je u nás na čísle 1,7 dítěte na ženu, jenže k fungující reprodukci je třeba 2,1 dítěte.

    Jak ve svém programu uvádí hnutí Trikolóra, nepříznivý demografický vývoj mohou zvrátit jen vícečetné rodiny, těm ale doba příliš nenahrává.

    A tak právě nedávno vzniklý subjekt Václava Klause mladšího přinesl řešení: Motivovat lidi k tomu, aby měli dětí co nejvíce. Ideálně čtyři, což by stát odměnil osvobozením rodičů od daně z příjmu za předpokladu, že neberou dávky. Odvážný bod byl možná vůbec nejdiskutovanějším poté, co Trikolóra svůj program ve středu představila.

    Samotný Klaus mladší ho pro Expres.cz okomentoval.

    „Základní myšlenka je tahle: Abychom mohli řešit důchodovou reformu a budoucnost, je samozřejmě dobré, aby republika měla děti. Teď jich moc nemá. Dítě je kapitál, čím více dětí je, tím lépe. A z toho důvodu my chceme podporovat lidi, kteří pracují, platí daně a vychovávají děti. Proto je tu ta myšlenka rodině, kde je táta s mámou, mají čtyři děti a neberou dávky, odpustit daň z příjmu,“ vysvětluje Klaus.

    Václav Klaus mladší při tiskové konferenci vystupoval jako správný lídr.

    Syn bývalého prezidenta a jeden z nejpopulárnějších politiků současnosti si prý uvědomuje, že takový krok působí přinejmenším odvážně.

    „Je to poměrně dost revoluční, ale je to věc, která se v řadě jiných zemí, nebo konzervativních a katoličtějších kruzích, diskutuje. Nám to přišlo v rámci našeho tažení obecně za snižování daní jako věc dobrá a motivační. Protože pokud ti dva lidé spolu čtyři děti vychovají, už republice přidávají dost, když systém nezatěžují těmi dávkami,“ říká.

    Trikolóra se pochlubila novým programem.

    Daňová úleva pro rodiče podle něj nebude odstupňovaná kaskádově, zkrátka jakmile se rodině narodí čtvrté dítě, dani z příjmu se vyhne.

    Klausovo hnutí ale při své daňové revoluci myslelo i na ty, kteří si čtyři děti pořizovat nebudou.

    „Máme v programu snížení daní několika typů, co se týká mezd. Pro chudé lidi, tam chceme zvýšit základní odečitatelnou položku, která se už asi 9 let nezvyšovala, to je těch 24 800 korun. Pro lidi s nízkými příjmy je nejvýhodnější, tam to dělá největší rozdíl. Také chceme zrušit Kalouskovu daň pro bohaté lidi, protože tam jsou daně už tak obrovské. A pro střední třídu chceme odpustit sociální a zdravotní pojištění u ročních odměn. Teď je to tak, že jim stát pojištění celý rok bez milosti strhává, a když pak jim chce zaměstnavatel dát na konci roku odměnu, tak z toho jim to tam ještě znovu napadá. A pak mají 47% nebo 50% daně,“ popisuje Klaus.

    Superhrubou mzdu chceme zrušit

    V poslední době se čím dál intenzivněji řeší možnost zrušit superhrubou mzdu. Ta je lidmi často kritizována a mluví se o tom, že by právě její zrušení mohlo vést k větším výdělkům. Postoj Trikolóry je v této otázce jasný.

    Václav Klaus mladší představil program svého hnutí Trikolóra. „Je jednoduchý a odvážný,“ pochlubil se.

    „Náš postoj je jednoznačný. Systém superhrubé mzdy je nastaven schválně tak, aby lidé neviděli, že daně z jejich práce jsou obrovské. Je to tam schované, do všech těch sociálních a zdravotních pojištění, z části údajně placených zaměstnavatelem. Ale to je ryzí nesmysl, každý ten zaměstnavatel, když vám chce dát 20 tisíc, si musí přichystat 28 tisíc, protože to okamžitě zaplatí na daních,“ vysvětluje Klaus.

    Jeho hnutí chce jednoznačně zrušení superhrubé mzdy. „My ji chceme zrušit, co nejvíce ji odhalit, aby to lidé viděli. Aby viděli, jak obrovské daně teď stát vybírá. Pak tam bude i větší politická vůle ty daně výrazně snižovat,“ uzavírá.

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 22:46 pondělí 6. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      70
    • Trapas
      46
    • Tvl
      26
    • Cože
      22
    • Haha
      21
    • Sladký
      20