„Černá ovce“ strany musela z kola ven: Klause ml. vyloučili z ODS

Výkonná rada Občanské demokratické strany (ODS) vyloučila poslance Václava Klause mladšího ze strany. Informoval o tom šéf občanských demokratů Petr Fiala, který jako hlavní důvody rozhodnutí uvedl neloajálnost k programu strany a jejím hodnotám.

„Václava Klause mladšího jsem přivedl k ODS já, i přes výhrady některých mých kolegů. To, že poté nebyl loajální ke mně, bych bez problému přešel. Že však není loajální k ODS, k jejímu programu, hodnotám a principům, však nadále přecházet nelze,“ uvedl předseda ODS  Petr Fiala na Twitteru k tomu, proč Klausovi výkonná rada zrušila členství.

ODS politika řešila zejména kvůli výrokům o židovských transportech ve Sněmovně a následnému přirovnání francouzského prezidenta Macrona k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi. Klaus přirovnal schvalování zákonů ve Sněmovně kvůli předpisům EU k rozhodování židovských výborů o složení transportů do nacistických koncentračních táborů v úterní debatě při hlasování o GDPR. 

K vyhazovu ze strany se Klaus mladší vyjádřil na svém facebookovém profilu.

„Kdybych byl předsedou strany a měl tam řadového poslance profesora Fialu, nikdy bych ho nevylučoval, nebál se, že mě zastíní nebo mi to pokazí nebo že má jiné názory,“ poznamenala „černá ovce“ ODS.

„Politiku vnímám jako hájení názorů, zastupování občanů. Někdy i odvahu být sám. Budu se snažit nabízet vize, pozitivní program a slibuji neměnit své názory, například budu vždy hájit suverenitu republiky, i kdybych byl z deseti milionů lidí poslední,“ slíbil poslanec. 

„Nebudu se dále k ODS vyjadřovat také z důvodu, že se spoustou členů budu v budoucnosti spolupracovat. Nejenom s těmi, co mě podpořili v posledních dnech,“ uvedl ve svém prohlášení. 

„Nesnáším politiku typu Franta je hloupý nebo arogantní nebo špatný, proto volte mě,“ dodal. Václav Klaus mladší kandidoval za ODS v Praze. Ve volbách v roce 2017 byl zvolen, když získal přes dvacet tisíc preferenčních hlasů.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 18:57 neděle 14. července 2019. Anketa je uzavřena.

  • 43
  • 33
  • 17
  • 11
  • 11
  • 11