Václav Klaus mladší komentuje vraždu pumpařky Jany. Chce obnovit trest smrti?

Chladnokrevná vražda pumpařky Jany (†58) patří mezi nejsledovanější kriminální případy posledních měsíců. K bestiálnímu činu, z něhož jsou obviněni David Š. (32) a Ivan H. (26), se teď vyjádřil poslanec za ODS Václav Klaus mladší (49). „Zastřelili chudáka paní pokladní kvůli deseti tisícům korun, naprosto bez emocí,“ uvedl exprezidentův syn, který také nepřímo vybídl k tomu, zda by nebylo od věci zamyslet se nad obnovením trestu smrti.

Václava Klause mladšího, stejně jako většinu Čechů, vražda pumpařky Jany naprosto šokovala. Poslanec za ODS se tedy rozhodl věnovat se tomuto kriminálnímu případu ve svém tradičním komentáři pro server Novinky.cz.

„Uplynulý týden byla bulvární média (to jsou ta, která čtou lidi) plná zpráv o zadržení podezřelých z vraždy čerpadlářky v Nelahozevsi. Na fotografiích vidíme dva mladé muže, ničím se moc neodlišující od statisíců dalších. Pachatelé zastřelili chudáka paní pokladní kvůli deseti tisícům korun, naprosto bez emocí,“ píše v úvodu svého komentáře Klaus, který poté vraždu pumpařky srovnává s románem Chladnokrevně od spisovatele Trumana Capotea.

„Středočeský případ je (podle novin) v mnoha směrech podobný. A asi by se o něm dala napsat i podobná kniha. Jen ten trest bude jiný,“ poznamenává populární politik. 

Vrazi ve výše uvedeném románu od Trumana Capotea byli totiž v americkém Kansasu popraveni, což se těm, kteří zabili pumpařku Janu, stát nemůže, jelikož trest smrti byl v České republice zrušen v roce 1990.

Sám Klaus přiznává, že v mládí býval odpůrcem trestu smrti. Dnes ale vše vidí trochu jinak.

„Jak stárnu a pozoruji svět v jeho kráse i pomíjivosti. Krutosti i nahodilosti. Významu gest a symbolů... Mám nějak pocit, že ten příběh v Kansasu měl konec, jaký mít měl,“ píše Klaus a nepřímo tak vybízí k diskusi, zda by nebylo na čase přemýšlet o obnovení trestu smrti.

Údajný vrah David Š. přichází k soudu.

Pumpařka Jana, která pracovala na čerpací stanici poblíž Nelahozevsi, byla zavražděna loni začátkem prosince. Během její noční služby do prodejny vtrhli dva muži v kuklách, jeden z nich ji bez váhání zastřelil. 

Lupiči poté vykradli pokladnu, kde mělo být deset tisíc korun, a vzali s sebou také dva kartony cigaret.

Potvrdí-li se vina údajného vraha Davida Š., hrozí mu patnáct až dvacet let vězení, případně výjimečný trest. Jeho komplic Ivan H., který ho měl udat a je obviněný z loupeže, může dostat dva až deset let odnětí svobody.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:55 úterý 21. května 2019. Anketa je uzavřena.

  • 103
  • 17
  • 14
  • 13
  • 7
  • 6