Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Patříte do SPD! Václav Klaus ml. dostává těžkou sodu za volbu prezidenta

    Václav Klaus mladší se rozhodl jako každý občan volit prezidenta podle svého svědomí. V prvním kole přímé volby jeho favorit propadl a také o tom, koho podpoří v druhém kole, má naprosto jasno. Jenže tím bodl do vosího hnízda a na jeho Facebooku se rozjela velmi živá diskuze. Už víte, koho chce poslanec za ODS volit?

    I když je členem Občanské demokratické strany, profiluje se Václav Klaus ml. jako její černá ovce. Často má poněkud jiný úhel pohledu na věc než jeho straničtí kolegové nebo dokonce předseda Petr Fiala. Lehká animozita mezi nimi je všeobecně známá.

    Také u příležitosti historicky druhé přímé volby prezidenta České republiky nedal na stranická doporučení a rozhodl se postupovat podle vlastního uvážení. To, když se rozhodl podpořit ředitele Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřího Hynka. Ten ale u voličů příliš bodů nenasbíral, když dostal důvěru 1,23 % a umístil se na sedmém místě.

    Následně ve svém komentáři na serveru Novinky.cz napsal: „Spoléhat na prezidenta Zemana, že nástupu nové postdemokracie bude účinně čelit, je podobné jako spoléhat na Edvarda Beneše v zimě roku 1948. Je to taky socialista (jako Beneš) a podobně nemá sil na rozdávání. Ale zas volit maskota všech těchhle nových věcí – se nedá už vůbec. Budu volit Zemana.“

    Tím se takto vyhranil vůči Jiřímu Drahošovi, kterého se ovšem rozhodli podpořit delegáti stranického kongresu ODS. „Tady nejde o to, že ve druhém kole je kandidát, z kterého by byli voliči a členové ODS nadšeni, tady jde o to, že náš politický cíl je porazit Miloše Zemana,“ uvedl předseda Petr Fiala.

    Na hlavu Václava Klause ml. se následně snesla ostrá palba nespokojených názorů, především od voličů ODS. „Jsem volič ODS a vůbec nechápu, proč píšete tyto komentáře. Možná by bylo lepší, kdybyste založil novou stranu nebo hnutí a neštěpil zase ODS! Cítím z vašeho příspěvku populismus a také vděčnost vaší rodiny panu Zemanovi. Určitě vidíte také jako já, že pan Zeman není v takovém stavu, aby reprezentoval náš stát. Jestli je to jinak, tak proč jste proti inkluzi?“ píše například jeden z takových hlasů a není osamocený.

    „A takový člověk je člen a poslanec nejsilnější pravicové strany. Veřejně a opakovaně jde proti názorům své strany, volí člověka, levicového kandidáta, ze kterého se slušnému člověku chce zvracet a který dělá České republice ostudu. Pan Klaus zase dělá ostudu ODS. Už se budu opakovat, ale volám po tom, aby vedení strany ihned pana Klause z ODS vyloučilo. Zbavte se člověka, který neváhá podporovat morální odpad na postu prezidenta ČR,“ kategoricky žádá další diskutující.

    Volič ODS doporučuje Klausovi, aby vstoupil do SPD Tomia Okamury.

    Klaus si z takových příspěvků moc nedělá a tvrdí, že také další poslanci ODS se doporučením stranického vedení řídit nebudou a svůj hlas odevzdá Miloši Zemanovi. „Možná vás uklidní, že v poslaneckém klubu ODS nebudu zdaleka sám. A někteří volit nepůjdou,“ konstatuje Klaus mladší.

    Ne všechny hlasy jsou ovšem tak kritické. „Také jsme volili pana Hynka a v druhém kole budeme volit pana Zemana. Ale děkuji Václavu Klausovi za statečnost. Jsem zvědavá, kolik současných ódeesáků bude mít tu odvahu veřejně přiznat, že neuposlechnou doporučení vedení a nebudou volit pana Drahoše.“

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 16:32 čtvrtek 17. května 2018. Anketa je uzavřena.

    • Super
      387
    • Trapas
      54
    • Tvl
      18
    • Cože
      16
    • Haha
      15
    • Sladký
      11