Otec ho kritizoval a podpora žádná. Klaus mladší už toho prý měl dost, exprezident tvrdí, že to je ztráta

Důvody byly v drtivé většině osobní, tak Václav Klaus mladší vysvětlil svůj nečekaný odchod z hnutí Trikolóra, které přitom sám před dvěma lety založil. Podle zdroje Expresu přímo z předsednictva ale absenci pozitivní energie, o níž Klaus mladší mluví, zavinila z velké části právě i politika. Uvnitř Trikolóry vůči šéfovi narůstala kritika a poslední ranou měla být angažovanost jeho otce, exprezidenta Václava Klause. Ten prý syna namísto podpory často srážel.

„V létě 2017, těsně před volbami, se mi rozpadla (ne mojí vinou) rodina a pozitivní energii víceméně od té doby nemám. Dostal jsem mraky hlasů, ale z pozice naštvanosti, smutku či rozzlobenosti se politika dělat nedá, člověk musí vyvolávat naději a mít zcela pozitivní myšlení,“ napsal Václav Klaus mladší kromě dalšího v prohlášení.

Populárnímu politikovi zřejmě vlila krev do žil jeho Trikolóra a vize, že by mohl s novou pravicovou silou dobýt českou scénu. To se ale nestalo. Naopak přišel neúspěch v krajských volbách, preference zamrzly a Klausovi se začala strana sypat.

Lednové zemětřesení ještě ustál, ačkoliv hnutí opustila řada tváří. Vadilo jim, že Klaus mladší zasahuje do krajských kandidátek a mění program bez jakékoliv konzultace. Trikolóru opustili krajští předsedové strany Antonín Fryč a Petr Viktorýn nebo bývalá mluvčí a kandidátka na jihočeskou hejtmanku Ivana Kerlesová. 

Situace se očividně neuklidnila. Podle zdroje Expresu z předsednictva hnutí v poslední době začala vůči Klausovi mladšímu sílit vnitrostranická kritika a někteří z kolegů se k němu nezachovali fér.

Na demonstraci vystoupil i bývalý prezident Václav Klaus.

Úplně poslední ranou pak měl být napjatý vztah s otcem, exprezidentem Václavem Klausem. Hned několik zdrojů Expresu potvrdilo, že Klaus starší svého syna silně kritizoval a srážel ho, často se měli kvůli Trikolóře hádat. 

Není tak nejspíše náhoda, že náhlý konec Klause mladšího přišel jen krátce poté, co dal bývalý prezident několikrát najevo svůj záměr znovu promluvit do politického dění a sjednotit vlastenecké strany v čele s hnutím SPD. Klaus mladší se přitom s Tomiem Okamurou nemůže vystát.

Podle našeho zdroje už šéf Trikolóry neměl energii na to, aby při snaze udržet stranu pohromadě a přebrat konkurenci voliče ještě bojoval s otcem.

Podle vyjádření pro ČTK ale se synovým rozhodnutím odejít z politiky exprezident nesouhlasí. „Prezident Klaus by odchod svého syna z politického života považoval za velkou ztrátu pro českou politiku,“ sdělil Petr Macinka z Institutu Václava Klause. „Pokusí se jej ještě přesvědčit, aby vše ještě uvážil. Mnoho lidí mu důvěřuje, včetně jeho otce,“ dodal.

Otázkou nyní je, kdo uvolněné místo v čele Trikolóry zaplní. Kandidátů je více, logicky se nabízí spoluzakladatelka hnutí a poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková. Politickými ambicemi se netají třeba ani vysokoškolský profesor Mansoor Maitah, který loni kandidoval do Senátu a získal si popularitu jako Jordánec milující Česko.

Podle našeho zdroje by ale pro členy hnutí nebylo překvapením ani to, kdyby se otěží ujal sám Václav Klaus starší. Ten tak má ve straně zřejmě větší slovo, než se navenek zdá.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 21. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 40
  • 14
  • 9
  • 7
  • 2
  • 2