Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Člen vedení Trikolóry: Klausův konec? Obří spor s otcem, který chce koalici s Okamurou

    Václav Klaus mladší | foto: Profimedia.cz

    Jako blesk z čistého nebe přišla zpráva, že Václav Klaus mladší končí v hnutí Trikolóra, které přitom sám před dvěma lety založil. V prohlášení uvedl, že přišel o veškerou pozitivní energii, jíž je v politice potřeba. Podle zdroje Expresu přímo z Trikolóry, který si přál zůstat v anonymitě, je ale na vině především spor s otcem, bývalým prezidentem Václavem Klausem. Ten pokukuje po návratu do politiky, využít by k tomu chtěl právě Trikolóru a jeho cílem je podle našich informací široká koalice, které by vévodila SPD Tomia Okamury, s nímž se Klaus mladší nemůže vystát.

    O návratu exprezidenta Václava Klause se mluví dlouhodobě, sám nedávno veřejně prohlásil, že už se dál nemůže dívat na to, jakým směrem se česká politika ubírá.

    V rozhovoru pro CNN se Klaus nechal slyšet, že musí vzniknout subjekt, který se postaví podle něj extrémně levicovým Pirátům. O víkendu už ale vydal prohlášení, v němž volal naopak po sjednocení již existujících stran, kterým záleží na občanských svobodách, což je podle něj třeba Trikolóra či SPD.

    Podle zdroje Expresu přímo zevnitř Trikolóry je Klaus připraven se aktivně o toto sjednocování zasadit a zřejmě se tedy v hnutí angažovat. Chce prý usilovat o rozsáhlou koalici, kde by bok po boku měla Trikolóra stanout třeba i s Lubomírem Volným, ale především právě s SPD.

    Ta by jakožto aktuálně nejsilnější subjekt měla koalici vévodit.

    A právě to má být podle zdroje z Trikolóry důvodem velkého sporu mezi Klausem mladším a Klausem starším, který vyústil až v to, že syn zcela nečekaně oznámil odchod z politiky.

    Exprezident Václav Klaus

    Zatímco s Volným by do koalice zřejmě šel, Tomia Okamuru nemůže Klaus mladší vystát. 

    V minulosti si několikrát vyměnili ostré vzkazy skrze média. Klaus Okamuru například označil za „japonského podnikatele, který akorát politikaří“, Okamura zase v poslední době rád zmiňoval, že Trikolóra má nízkou podporu a ani se neobjevuje v průzkumech.

    Naposledy si vjeli do vlasů kvůli poslankyni Trikolóry Tereze Hyťhové, která byla do Poslanecké sněmovny zvolena právě za SPD. Klaus mladší Okamuru obvinil, že na Hyťhovou křičel a rozbrečel ji, předseda SPD to odmítl.

    Sám Tomio Okamura včera na Facebooku burcoval ke sjednocování menších vlasteneckých a euroskeptických stran. Napsal, že je třeba táhnout za jeden provaz. Klause mladšího ale obvinil z toho, že jeho SPD veřejně urazil.

    „Klaus mladší veřejně urazil všechny voliče SPD, když zcela bezdůvodně 22. prosince 2020 řekl veřejně v Poslanecké sněmovně na mikrofon, že SPD je tvořena bandami kriminálníků. Můžete si to dohledat na stránkách sněmovny. Proč to říká? Já bych rád spolupracoval se všemi vlastenci a spojil je, ale když takhle Klaus mluví o voličích SPD... Dostal jsem velké množství reakcí od voličů, které Klausova slova urazila a nemůžou mu přijít na jméno. Měl by se nejprve veřejně omluvit,“ napsal Okamura a spolupráci s Trikolórou tak nevyloučil.

    Není jasné, jaké parametry by měl politický návrat Klause staršího mít. O uvolněné místo v čele Trikolóry hodlá usilovat poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková.

    „Jedeme dál. Ano, budu chtít vést stranu do voleb,“ odpověděla stručně na dotaz Expresu.

    Tomu, že na vině zřejmě nebyla zdaleka jen ztráta energie, nasvědčuje i skutečnosti, že Klausův konec v Trikolóře přišel naprosto nečekaně. Dosavadní šéf ho evidentně nediskutoval ani s kolegy z předsednictva.

    „Žhavím telefony, ale nikdo zatím nemá žádné info. Jsem v předsednictvu strany a nic takového jsme ani náznakem neřešili, pan Klaus naopak s vervou sestavoval koalici (se Svobodnými a Soukromníky, pozn. red.),“ prozradil Expresu signatář Charty 77 Otto Černý.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 13:55 středa 21. července 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      43
    • Super
      17
    • Tvl
      15
    • Trapas
      9
    • Cože
      8
    • Sladký
      6