Klausova Trikolóra: Neuznáváme 27 pohlaví, ctíme neafrickou a nearabskou Evropu

Nebál se volit ostrá slova. Václav Klaus mladší společně s pečlivě vybraným týmem v pondělí představil své nové hnutí Trikolóra a během projevu i následné tiskové konference se rozpovídal o tom, jaké postoje bude jeho subjekt zastávat. A k ožehavým tématům se rozhodně nebude bát zaujmout nesmlouvavý postoj. „Chceme hájit konzervativní hodnoty a zdravý rozum. Například si nemyslíme, že savci mají 27 pohlaví podle toho, jak se cítí, a že máme tyto bludy učit ve školách,“ řekl například.

Rozděluje spoustu lidí a jinak tomu nebude ani v barvách nově vzniklého hnutí Trikolóra. To Václav Klaus mladší představil v pondělí a hned zkraje se nebál zajet do ožehavých témat dnešní společnosti.

Nejprve syn prezidenta Václava Klause prozradil, co ho k založení nové strany po vyhazovu z ODS vedlo.

„Poslední dva roky jsem měl možnost sledovat politický život republiky zevnitř. Musím říct, že to je děsivá zkušenost, vidět divadélka pro veřejnost a pro noviny, vidět neřešení příčin důležitých společenských problémů, vidět stádnost a pokrytectví, hloupost a osobní zájmy spousty našich elit. Vidět čím dál klesající suverenitu České republiky,“ prohlásil Klaus mladší.

„Přišel čas vrátit zemi těm, kteří pracují, platí daně, vychovávají děti. Přišel čas vzít si naši zemi zpátky, občané,“ dodal odhodlaně.

Václav Klaus mladší představit nové hnutí Trikolóra.

Vzápětí Klaus promluvil o pilířích, na nichž se rozhodl hnutí Trikolóra postavit. A právě nyní se dostáváme ke zmíněným ožehavým tématům.

„Naším prvním pilířem je, že žijeme v České republice, díváme se na svět českýma očima, svět bez České republiky pro nás nemá smysl, to je klíčová optika. Skutečně nás zajímá víc Jaroslav Novák z Pelhřimova než lachtan v Antarktidě. Řešme české problémy, ne problémy a přání někoho jiného. Co se týče Evropské unie, řeknu jednu věc. Naprosto ctíme evropské hodnoty ve smyslu neafrické a nearabské,“ narazil i na uprchlickou krizi.

Chtěl by také bojovat za tradiční hodnoty, jako je rodina.

„Další pilíř jsme nazvali: Braňme normální svět. Chceme hájit konzervativní hodnoty a zdravý rozum. Například si nemyslíme, že savci mají 27 pohlaví podle toho, jak se cítí, a že máme tyto bludy učit ve školách. Nemyslíme si, že evropskou, potažmo světovou politiku má určovat šestnáctiletá puberťačka ze Švédska s nějakými diagnostikovanými psychickými poruchami,“ řekl v narážce na známou aktivistku Gretu Thunbergovou.

Václav Klaus mladší představil hnutí Trikolóra.

Při následné tiskové konferenci dostal Klaus i několik otázek na tělo. Jednou z nich bylo i financování Trikolóry. Jenže takový dotaz předsedu nerozhodil.

„Hnutí bylo zaregistrováno, a až nás Ministerstvo vnitra uzná, založíme si účet. Ten účet bude transparentní. Budeme financováni z příspěvků členů, z darů fyzických i právnických osob, zdůrazním, že českých, protože chceme přispět ke kultuře v České republice a zamezit zahraničnímu financování politických subjektů. A když ten entuziazmus bude pokračovat, budeme úspěšní ve volbách a dostaneme státní příspěvek,“ vysvětlil Klaus.

Václav Klaus mladší během pondělního projevu

Zatím prý nemá jasno v tom, zda bude s hnutím kandidovat už do krajských voleb příští rok, nebo až do těch parlamentních, které proběhnou v roce 2021. Jeho vyjádření ovšem leccos napovídá.

„Naším primárním cílem jsou volby do Sněmovny. Náš vztah ke krajům je silně negativní, myslíme si, že jsou to jen průtokové ohřívače peněz daňových poplatníků a nemají žádný smysl. Na druhou stranu během léta zasedne poprvé provizorní předsednictvo, v září bude ustavující celonárodní sněm a tam se tyto věci budou rozhodovat,“ řekl Klaus mladší.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 8:34 středa 9. října 2019. Anketa je uzavřena.

  • 192
  • 28
  • 16
  • 15
  • 13
  • 13