Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Válka vlastenců: „Trikolóra? Bez šance,“ rýpl si Okamura. „Tenhle pán jen politikaří,“ říká Klaus

    Tomio Okamura a Václav Klaus mladší vedou válku o voliče. | foto: koláž Expresu

    Názorově k sobě nemají daleko, ale zatímco kolem nich vzniká jedna koalice za druhou, oni vedou o voliče válku. Řeč je o šéfech hnutí SPD a Trikolóra, tedy o Tomiu Okamurovi a Václavu Klausovi mladším. První jmenovaný si nedávno neodpustil rýpanec v souvislosti s nejnovějšími volebními průzkumy, tentokrát se ozval také Klaus, který mluví o „pánovi, kterého zajímá jen to, jak politicky těžit“. Pod jeho statusem se spustila bouře, do diskuze se totiž zapojila i řada voličů SPD. „Jste srab, když do pana Okamury kopete,“ vzkazují.

    Nejnovější volební průzkumy nedopadly pro Trikolóru slavně, agentury s hnutím prozatím nepočítají jako s regulérním hráčem o účast v Poslanecké sněmovně. To Okamura hned v několika různých statusech neopomněl vypíchnout.

    „Podle zveřejněného průzkumu volebních preferencí, který zveřejnila Česká televize, má SPD podporu 10,5 % občanů. A naopak hluboko pod 5 % hranici se propadla Trikolóra, takže se již ani v průzkumu neobjevila,“ napsal šéf hnutí SPD. 

    Jeho sdělení je očividné: Trikolóru nevolte, nemá to cenu. Jestli jste vlastenci, podpořte nás.

    Nejnověji si zase Tomio Okamura chytře ukrojil z koláče v podobě pandemického zákona. Proti němu sice kromě SPD ostře vystoupili třeba právě poslanci z řad Trikolóry, jenže Klausovo hnutí ještě v posledních sněmovních volbách neexistovalo, tudíž reálně jsou Zuzana Majerová Zahradníková, Tereza Hyťhová a sám Václav Klaus mladší ve Sněmovně jako nezařazení, čehož Okamura využil.

    „SPD hlasovala jako jediný poslanecký klub proti pandemickému zákonu, který je v podstatě pouze jinak pojmenovaným nouzovým stavem na další rok,“ napsal.

    A to už se Klaus mladší neudržel.

    „Proti bylo 25 poslanců (např. Trikolóra), SPD má 16 hlasů. Tomuhle pánovi jsou plošná opatření ukradená, jen by z toho rád politicky těžil,“ napsal šéf Trikolóry.

    Rýpancem spustil bouřlivou diskuzi, s komentářem přispěchala celá řada okamurovců. Někteří píší o tom, že má šéf SPD pravdu, protože Trikolóru jako takovou nikdo nevolil, jiní Klausovi vyloženě nadávají. 

    Další skupina vzkazuje, že by se oba lídři měli snažit raději o spolupráci než na sebe útočit. Jenže i vzhledem k dění posledních měsíců to je dosti utopická představa.

    Jejich válka trvá delší dobu, navzájem se obviňují třeba z toho, kdo je ve skutečnosti „kolaborant Evropské unie“.

    „Velice krátký čas ukázal zásadní rozdíly mezi programem SPD a Trikolóry. Za prvé Trikolóra nechce vystoupení z Evropské unie, za druhé Trikolóra odmítá referendum a Václav Klaus mladší řekl, že nechce ani přímou volbu prezidenta,“ psal už loni v létě Okamura.

    „Kampaně SPD jsme si všimli, budeme na ni reagovat. Pokud z nás má strach, mohu jen říci, že každá reklama dobrá,“ reagoval tehdy pro Lidové noviny Klaus mladší, který také Okamuru označil za „japonského podnikatele, který má z politiky živobytí“.

    Právě v té době ostatně způsobil velký třesk přestup poslankyně Terezy Hyťhové z SPD do Trikolóry. Půvabná učitelka ze severu Čech vysvětlovala, že si uvědomila podnikatelskou podstatu strany.

    S blížícími se volbami nepochybně můžeme čekat ještě ostřejší přetahovanou o voliče.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:48 úterý 22. června 2021. Anketa je uzavřena.

    • Haha
      11
    • Trapas
      10
    • Cože
      9
    • Super
      8
    • Tvl
      8
    • Sladký
      6