Důchodci mají za auta platit víc? „Útočí na chudé lidi, hovada!“ vzteká se Klaus ml.

Doběla rozžhavila poslance Václava Klause mladšího možnost, že by se za starší automobily měly zvýšit poplatky do státní pokladny. To by, podle jeho názoru, poškodilo především motoristy seniory, kteří si již nové auto nemohou dovolit. A vyslal směrem k vládě velmi nespokojený vzkaz.

Plán na výrazné zvýšení poplatků za vlastnictví starších osobních automobilů není žádnou novinkou. Již v roce 2016 se začalo o takovém navýšení uvažovat, ale z různých důvodů k ničemu takovému nedošlo. V České republice činí průměrné stáří vozu čtrnáct a půl roku při celkovém množství registrovaných vozů kolem pěti a půl milionu.

„Tento návrh nakonec neprošel, dle ministra životního prostředí Richarda Brabce i kvůli kauze Dieselgate. Politici prý náhle zjistili, že auta plnící emisní normu Euro 3 jsou v reálném provozu ekologičtější než ta, jež plní novější normu Euro 5. Jeho kolega, ministr dopravy Dan Ťok, ale přišel s poněkud upřímnějším vysvětlením. V té době bylo před volbami nových krajských zastupitelů, a proto by nově navrhovaná finanční zátěž velmi ovlivnila voliče,“ píše server Auto.cz, který se možností zvýšení daně z automobilu zabývá a jehož článek následně rozrušil Václava Klause ml.

Revize systému ekologických poplatků a silničních daní by samozřejmě nejvíce postihla majitele starších vozů. „Za vozy vyrobené v letech 1993 až 1995 by se při první registraci platil místo pěti tisíc korun dvojnásobek, poplatek pro auta vyrobená v letech 1996 až 2000 by pro změnu stoupl ze tří na pět tisíc korun. A aby toho nebylo málo, byly by nově zdaněny i vozy z let 2000 až 2005, za které by motoristé zaplatili tři tisíce korun,“ uvádí server jednu z možných variant navyšování poplatků do státní pokladny.

Rozčílený Klaus mladší na apríla sdílel článek se šťavnatým přípisem. „Vláda je fakt mimo. A další případ, jak tahle nová levice útočí na chudé lidi. Vždyť favoritem rok výroby 1995 nejezdí nikdo, že chce. Třeba nějaký dědeček jezdí jednou týdně 10 km na hřbitov. Tak ho zdaňte, vy hovada,“ odplivl si na Facebooku.

01.dubna 2018 v 18:40, příspěvek archivován: 03.dubna 2018 v 16:10

Vláda je fakt mimo.
A další případ, jak tahle nová levice útočí na chudý lidi.
Vždyť Favoritem rok výroby 1995 nejezdí nikdo, že chce.
Třeba nějaký dědeček jezdí jednou za týden 10km na hřbitov. Tak ho zdaňte, vy hovada.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 středa 1. srpna 2018. Anketa je uzavřena.

  • 176
  • 11
  • 9
  • 8
  • 7
  • 7