„Klause ml. tatínek chránit nemusí,“ kontruje Petr Fiala exprezidentovi

S poměrně zdrcující kritikou volebního výsledku ODS přišel před několika dny expředseda strany a bývalý prezident republiky Václav Klaus. Ani lehký odraz ode dna Klause nepřesvědčil o pozitivním kurzu občanských demokratů, a dokonce má pocit, že jeho syna záměrně drží v pozadí.

Ačkoliv čelní představitelé Občanské demokratické strany srší optimismem nad svým jedenáctiprocentním volebním výsledkem a rádi upozorňují, že jsou druhou nejsilnější stranou, Václav Klaus je k výsledku výrazně skeptičtější a místo úspěchu hovoří o zásadní prohře strany pod vedením Petra Fialy.

„Při Sarajevském atentátu neboli na konci roku 1997 se ODS po brutálním útoku na stranu a mou osobu dostala také k nějakým osmi procentům. Teď si představte, že bych se chtěl vrátit do politiky místo toho, abych rezignoval, začal bych strašlivě pracovat a po půl roce se dostal z 8 na 11 či 12 procent. No, to bych spáchal harakiri a řekl, že do politiky nepatřím. ODS tehdy získala kolem 26 procent. To byl vzestup za pomoci usilovné práce. Petr Fiala na to měl čtyři roky a popolezlo to z necelých 8 procent na 11. To je fatální prohra a fatální neúspěch, který tímto způsobem má být nazýván,“ prohlásil Václav Klaus v rozhovoru pro server ParlamentniListy.cz.

Současný předseda strany Petr Fiala pohled bývalého prezidenta nesdílí: „Dnešní politickou scénu nelze číst očima devadesátých let nebo minulého desetiletí. Každý politický výsledek musí být posuzován v aktuálním kontextu, nic jiného nedává smysl. Fakta a čísla jsou jasná a srovnání s výsledky jiných politických stran také. Dostali jsme o 190 tisíc hlasů víc než minule, počet našich voličů jsme zvýšili skoro o 50 procent a skončili jsme celkově na druhém místě. Což ale neznamená, že tím to pro nás končí. Beru to jako dobrý výsledek a hlavně dobrý základ pro další růst.“

Václav Klaus mladší výrazně zabodoval v Praze, kde získal největší počet preferenčních hlasů, což se nepodařilo ani předsedovi Fialovi, který zaznamenal historický úspěch v Jihomoravském kraji. Václav Klaus starší má dojem, že strana potenciál jeho syna záměrně dostatečně nevyužívá.

„Byl upozaďován už poslední měsíc před volbami záměrně, aby náhodou preferenčních hlasů neměl ještě trojnásobně víc. Neměl žádné plakáty, žádné billboardy. Nebyl ani jednou připuštěn do televize na debatu, přestože je hbitý a bystrý diskutér, takže by mu to určitě vyhovovalo. Z volební kampaně byl naprosto upozaděn, a pokud dobře vím, tak dělal malé besedy s občany na úrovni toho, co si sám mohl zařídit po okrajích Prahy, a rozdával materiály ODS. To byla celá jeho volební kampaň. Takže jeho upozaďování bylo záměrné a teď v tom ODS pokračuje,“ domnívá se Klaus.

Také proti tomu se Petr Fiala ohradil, a dokonce tvrdí, že Klaus syna chránit nemusí. „To je zjevný nesmysl. Václav Klaus ml. je v médiích často a bylo tomu tak před i po volbách. Po volbách jsme ho nominovali – přitom jako nového poslance – na předsedu výboru, což je jedna z nejdůležitějších funkcí, kterou může opoziční strana získat. Sám mám dospělé děti, takže starostem otců rozumím. Václava jsem ale poznal jako výraznou osobnost, která takovou otcovskou pomoc určitě nepotřebuje,“ prohlásil předseda Občanské demokratické strany.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 19:16 čtvrtek 15. března 2018. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 10
  • 8
  • 8
  • 5
  • 3