Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Lidé solí Klause za útok na aktivistku. Je to jen zmanipulovaná dívenka, odpovídá

    Václav Klaus mladší | foto: expres

    Představil stranu a pálil přitom ostrými. Předseda nově vzniklého hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší značně vlasteneckou rétorikou zajel třeba i do známé aktivistky Grety Thunbergové, kterou pohrdavě označil za puberťačku s psychickými poruchami. To se ale spoustě lidí vůbec nelíbí a v diskuzích to dávají znát. „Svou ubohost ukázal tím, když sám jako zdravotně postižený člověk hodnotí zdravotní stav švédské studenky,“ napsal třeba jeden z uživatelů. Co na to samotný Klaus?

    Chce se na svět dívat českýma očima, ctít neafrické a nearabské evropské hodnoty a průmyslovou aktivitu by podle něj neměli určovat pobláznění ekoaktivisté. Václav Klaus mladší včera představil nové hnutí Trikolóra a zabrousil i do citlivých témat dnešní doby.

    Nit nenechal suchou ani na švédské aktivistce Gretě Thunbergové, která už několikátým týdnem bojkotuje páteční školní výuku ve snaze vyvolat okamžitou akci v boji proti globálnímu oteplování. Už prezident Zeman ji nejednou označil za hysterku.

    „Nemyslíme si, že evropskou, potažmo světovou průmyslovou politiku má určovat šestnáctiletá puberťačka ze Švédska s nějakými diagnostikovanými psychickými poruchami,“ prohlásil Klaus dost nevybíravě na adresu dívky trpící autismem a poruchou pozornosti.

    Václav Klaus mladší představil hnutí Trikolóra.

    A právě tato slova se stala předmětem hodně ostrých diskuzí hned v několika různých vláknech na Facebooku. Lidé Klausovi mladšímu útok na dítě s postižením vyčítají.

    „Devětačtyřicetiletý chlap se musí ve svém prvním projevu opírat do šestnáctileté holky, která chce akorát změnit přístup firem a vlád k tomu, jak koukají na životní prostředí. Ubohý, je to dost ubohý,“ napsal třeba v jedné diskuzi muž jménem Kryštof.

    „Zrovna Klaus by se měl mírnit v narážkách na lidi (obzvlášť děti) s nějakou diagnózou. Ale k tomu by bylo zapotřebí nějaké elementární slušnosti, morálky a úcty,“ píše další člověk.

    A v podobném duchu, někdy i mnohem ostřejším, se nesou nejméně desítky dalších komentářů.

    Expres.cz proto Klause mladšího kontaktoval s dotazem, zda si i ve světle velké vlny negativních ohlasů za komentářem na adresu šestnáctileté aktivistky stojí, nebo by volil jiná slova. A z odpovědi je patrné, že si stojí za svým.

    „V našem programu o té slečně nebude nic, ale já jsem chtěl prostě na nějakém příkladu uvést náš postoj (Klaus předtím řekl, že jedním z pilířů Trikolóry bude hájení normálního světa a zdravého rozumu, pozn. red.). Myslím si, že průmyslovou politiku vlád nemá předurčovat jednoznačně někým manipulovaná dívenka, nevím odkud, ze Švédska,“ řekl Klaus mladší.

    Václav Klaus mladší

    A právě postoj Trikolóry k ochraně přírody, která na podobné aktivisty, jako je Greta Thunbergová, nepohlíží zrovna vlídně, následně Klaus mladší rozvedl.

    „My představíme program, jehož heslem, co se týká ochrany přírody, bude, že chceme chránit přírodu pro lidi, ne proti lidem. A skutečně si myslíme, že drtivá většina těchto ekologických aktivistů poslední dobou přírodě škodí. Například ti lidé, kteří chrání kůrovce a nechají sežrat třetinu českých lesů. My jsme prostě proti nim a zrovna tak jsme proti hysterii, která je těmi ekoaktistvy způsobovaná,“ vysvětlil.

    Někomu se nezavděčím ani smrtí

    Klausovo nové hnutí po včerejší velkolepé prezentaci samozřejmě spoustu lidí rozdělilo. Jedni slaví, že mají konečně koho volit, jiným se ale nelíbí rétorika, kterou Klaus během včerejšího projevu použil.

    Prý měla znaky extremismu.

    Co na to Klaus mladší?

    „Já se budu obracet na všechny lidi v republice a chci jim nabídnout to, čemu věřím. Když ten příběh uvidí podobně, budou nás, doufejme, volit. Že se nezavděčím všem, to je jasné, ale naši politiku podle toho nemůžeme měnit. Je spousta lidí, kterým bych se nezavděčil, ani kdybych se oběsil. Napsali by, že mi to doporučil Putin, a hejtovali by to také. Kdybych dal na tyhle lidi, ani nevstanu ráno z postele,“ řekl.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:30 středa 9. října 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      303
    • Trapas
      68
    • Sladký
      29
    • Tvl
      29
    • Cože
      28
    • Haha
      27