Francie zakázala mobily ve školách: Je to zbytečný zákon, říká Václav Klaus ml.

Francouzský parlament schválil zákon, který zakazuje používání mobilů ve školách. Jeho odpůrci tvrdí, že nic významného neřeší a je jen PR akcí prezidenta Emmanuela Macrona (40). Výhrady k němu má i poslanec za ODS a bývalý ředitel gymnázia Václav Klaus mladší (48). Podle něj je taková zákonná norma zcela zbytečná.

Česko má zákonů tolik, že by je mohlo za hranice vyvážet. Není proto třeba, aby bezdůvodně přibývaly další a další. Vždyť se v nich často nevyznají ani ti, kteří je navrhli nebo mají kontrolovat jejich dodržování.

„Mobily při vyučování jsou v Česku zakázány skoro v každém školním řádu. Stejně jako třeba žvýkačky. Ale aby dítě nemohlo mít mobil v tašce, když to rodiče schvalují? Nebo nemohlo mít v tašce či kapse žvejku?“ podivuje se Václav Klaus mladší.

Nemá pocit, že by v českých školách bylo něco takového zapotřebí. „Nejsem pro zákon u všeho. Nejde dělat zákon na všechno,“ uzavírá poslanec.  

Původní francouzský zákon se opíral o argument, že záření z mobilů může způsobovat zdravotní problémy. Při tehdejší debatě se dokonce mluvilo o plošném zákazu používání telefonů dětmi i zákazu mobilních vysílačů v blízkosti škol. 

Nakonec ale prošel zákon ve zmírněné podobě, a tak se mobily zakázaly „jen“ během vyučování. Nový zákon, který podepsal francouzský parlament, mobily z rukou dětí vzal taky o přestávkách. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:22 sobota 1. prosince 2018. Anketa je uzavřena.

  • 18
  • 12
  • 10
  • 8
  • 4
  • 4