Václav Klaus: Stydím se za Česko! Jsme pasivní, nemáme postoje ani názory

Exprezident Václav Klaus (77) přiznal, že nemá příliš dobrý pocit ze současné situace v České republice. Dokonce se nebál na plná ústa prohlásit, že když je v zahraničí, tak o své rodné zemi raději nemluví. Není prý totiž o čem. A co víc, bývalá hlava státu se za svou rodnou zemi přímo stydí! Proč?

Bývalý prezident České republiky byl hostem pořadu Štrunc!, který vysílá server Info.cz. Klaus v rozhovoru mimo jiné pohovořil o tom, že se bojí o demokracii v Česku.

Podle svých slov totiž prohrává boj, který symbolizoval jeho spor s Václavem Havlem, což byl podle Klause spor mezi pravou demokracií a liberální demokracií, kterou bývalý předseda ODS nazývá karikaturou. Jedním z důvodů této porážky podle Klause je, že právě jeho bývalá strana, kterou v roce 1991 spoluzaložil, vyčpěla do naprostého prázdna.

V rozhovoru se dále Klaus svěřil, že když je v cizině, tak se za Českou republiku přímo stydí. Proč?

„Včera jsem se vrátil z Atén, předtím jsem byl v Německu, poté jedu do Itálie. Všichni se mě ptají: Co Česká republika? A já říkám: No comment,“ říká Klaus znechuceným tónem.

„Nevím, co bych o tom vůbec řekl. Za zmínku (Česká republika) stojí, ale politiku žádnou nemá, nemá žádný politický leadership, netroufá si zastávat nějaké zřetelné názory. Já nevím, o čem bych mohl referovat. Jedině o tom, že se česká politická scéna baví o jménu nějakého pána, nějakého Pocheho, kterého jsem v životě neviděl. O podstatu věcí vůbec nejde. Jsem z toho smutný,“ dodala bývalá hlava státu.

Příklad by si Česká republika podle Václava Klause měla vzít z Maďarska. „Vzepjali se. Oni nechtějí být pouze pasivním objektem.“

Klaus je toho názoru, že Česká republika je právě na rozdíl třeba od již zmíněného Maďarska pasivním objektem evropské a světové politiky. 

„Nemáme postoje, názory a vůbec žádnou zřetelnou politiku. A za to se v té cizině stydím,“ vypálil rozhořčený Klaus.

O to více současná situace exprezidenta mrzí, když si vzpomene, jak na svou zemi býval hrdý. „Po listopadu 1989 jsem se za tu naši zemi pyšnil, teď prožívám strašlivý smutek.“

Ekonomika naštěstí funguje,“ řekl však poté Klaus, který tak našel alespoň něco pozitivního. Radost mu dělá například nízká míra nezaměstnanosti a růst hrubého domácího produktu.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:47 pátek 26. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 39
  • 18
  • 11
  • 7
  • 5
  • 5