Klaus na konferenci o Brexitu: Evropa potřebuje svou sametovou revoluci

Český exprezident Václav Klaus patři mezi evropskými státníky k těm, kteří se často vyjadřovali k problematice Brexitu. I proto byl pozván na konferenci na jihu Francie, kde jako jeden z hlavních řečníků mohl o Brexitu promluvit. Evropské unii by Klaus doporučil sametovou revoluci podobnou té, která znamenala pád komunismu v Československu.

Bývalý prezident české republiky Václav Klaus byl mezi státníky, kteří se zajímali o problematiku Brexitu a vyjadřovali se k ní od vypsání britského referenda o vystoupení z EU až po zhodnocení výsledků. Díky tomu byl pozván na konferenci na jih Francie, kde mohl o Brexitu a situaci v EU uceleně poreferovat.

Na konferenci nazvané „Je představitelná alternativní Evropa?“ hovořil Klaus po boku britského ministra financí z éry Margaret Thatcherové Nigela Lawsona a bývalé francouzské ministryně pro Evropu Elizabeth Guigouové. Zatímco s Britem si názorově rozuměli, francouzská politička Klause rozladila svou arogancí.

Když exministryně Guigouová prohlásila, že by si přála jinou Evropu než je dnes, opáčil Klaus, že on by chtěl Evropu stejnou, ale s jinou Evropskou unií. To političku rozzlobilo a prohlásila, že Klaus je málo vděčný za členství ČR v EU, které Česku mělo dodat evropské hodnoty.

„Trval jsem na tom, že jsme v Evropě byli vždycky a že EU není ani majitelem, ani hlídačem evropských hodnot, i když si to Schulz, Juncker, Tusk a všichni příslušníci lidského druhu zvaného „homo bruxellarum“ asi myslí,“ komentuje názorový nesoulad s francouzskou exministryní Klaus.

Nadšený Klaus nebyl ani z britského ministra spravedlnosti Michaela Govea, který chce kandidovat na předsedu britské konzervativní strany. Podle Klause Gove postrádá jakoukoliv vizi toho, kam by se Velká Británie měla po Brexitu ubírat. „Přitom by stačila lakonická odpověď Nigela Lawsona, že alternativou k členství v EU je nebýt členem EU,“ pochvaloval si Klaus názory svého spoluřečníka.

Dalším, s kým si Klaus notoval byl šéfredaktor švýcarského týdeníku Weltwoche Roger Köppel, který prohlásil, že Evropská unie rozkládá evropské hodnoty. Klaus ve svém příspěvku řekl, že EU vyžaduje alternativu v podobě nového od obyčejných lidí vzniklého společenství odproštěného od evropských úřednických elit.

„Vyžaduje to revoluci, doufejme, že sametovou,“ okomentoval současnou situaci v EU Klaus. Dodal, že ač byl ve Francii, odolal pokušení říct, že revoluce ve stylu té velké francouzské před 200 lety by Evropě rozhodně neprospěla. „Ta Evropu nenastartovala správným směrem a nepodařilo by se to ani dnes,“ poznamenal Klaus.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 pondělí 7. listopadu 2016. Anketa je uzavřena.

  • 34
  • 16
  • 13
  • 11
  • 11
  • 10