Fejkový expert, vedlejší účinky a smrt po očkování: Imunolog vyvrací časté hoaxy

I když je mu jasné, že je to boj s větrnými mlýny, přesto tasí zbraně a srdnatě se bije za pravdu. Přední český imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky z Akademie věd ČR vyvrací aktuální hoaxy, které se šíří kolem covidu-19 a očkování. S těžkým srdcem konstatuje, že je do světa pouští i studenti, kteří u něj skládali zkoušku z imunologie. Německého experta thajského původu Sucharita Bhakdiho by prý rovnou vyhodil.

Úmrtí po očkování

„Americké CDC zveřejnilo další údaje o nežádoucích účincích vakcín (VAERS), což je databáze financovaná americkou vládou, která sleduje poškození a úmrtí způsobená vakcínami, a přidalo více než 2000 úmrtí po očkování vakcínou covid-19 oproti údajům z minulého týdne,“ hlásá web Cz24.news.

„CDC nic takového neoznámilo. Samozřejmě, lidé průběžně umírají z různých příčin, někteří i po očkování,“ reaguje na článek imunolog Václav Hořejší.

„Kdyby se u nás během jednoho dne naočkoval průměrný vzorek milionu lidí, můžete se vsadit, že následující den z nich zhruba 300 umírá. Ale stejný počet zemře i v kontrolní neočkované skupině. U nás prostě průměrně denně umírá kolem 300 lidí. Pouze během covidových vln to bylo až o 50 procent víc, teď už je to v normálu,“ uvádí na pravou míru.

Kauza Sucharit Bhakdi

Přední český imunolog si všiml i odkazu, který řeší stránka Manipulátoři.cz. Sociální sítí Facebook se šíří citát, který je přisuzován profesoru Sucharitovi Bhakdimu. Výrok měl údajně být pronesen na nějaké konferenci 7. října 2020. Redaktoři zmíněného webu ale žádnou takovou událost nebo zmínku o ní nenašli.

„Epidemie skončila v celém Řecku i v celé Evropě! Testy PCR, které používáte, jsou falešné a dávají vám falešné výsledky. A čím více testů, tím více falešných výsledků vychází v počtu a procentech… Není to nový virus, ale sleduje nás už mnoho desítek let,“ mělo zaznít z úst zmíněného odborníka.

„Možná vás může zmást, že ve videu hovoří německý profesor thajského původu. Skutečnost je taková, že z imunologického hlediska říká nesmysly, jeho názory považuje naprostá většina odborné komunity za nevědecké a distancuje se od nich,“ upozornil Hořejší.

Kolem očkování se šíří celá řada polopravd, lží a hoaxů.

Není odborník jako odborník

„Měl jsem problém to video dokoukat do konce, ten člověk tam říká od začátku věci úplně špatně. Kdyby mi to říkal u zkoušky z imunologie některý ze studentů, vyhodím, ho“ nechal se slyšet imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky z Akademie věd ČR, který si dává tu práci, že hoaxy postupně jeden po druhém komentuje a vyvrací.

Imunolog Václav Hořejší z Ústavu molekulární genetiky z Akademie věd ČR vyvrací nejčastější fámy o covidu-19 a očkování.

(Ne)zdravé fórum

„Je to o vakcíně, nebo o doložce? Musím vůbec protilátky mít? Jak funguje imunita a protilátky? Pokračování předchozího úspěšného videa...,“ lákají ke sledování na YouTube členové Zdravého fóra, imunologové Zuzana Krátká a Jiří Šinkora.

Ti mimo jiné hlásají, že „očkování proti covidu-19 po prodělaném koronaviru je blbost“.

„Šinkora, Krátká a celé Nezdravé fórum se naprosto mýlí, je vidět, že nečtou recentní odbornou literaturu (zvlášť mne to mrzí u Krátké, která kdysi u mě dělala zkoušku z imunologie),“ poznamenal Václav Hořejší.

Očkování proti covidu-19 ve FN Motol

I tuto „pravdu“ proto uvádí na pravou míru.

„Očkování po prodělaném covidu-19 není žádná blbost. Po první dávce se u takových lidí enormně zvýší protilátky a jsou velmi dobře chránění,“ říká přední český imunolog.

„Prodělání nemoci covid-19 poskytuje průměrně horší ochranu než očkování, což je jasně prokázaná věc,“ zdůraznil Hořejší, jemuž je jasné, že s hoaxy bude on i jeho kolegové bojovat i do budoucna.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:12 úterý 16. listopadu 2021. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 30
  • 10
  • 7
  • 6
  • 5