Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Havlova socha od Pirátů: Lidé se ni bezvýsledně skládají už sedm let, asi se nelíbí

    Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla dostali po delší době do médií pražští Piráti. | foto: Facebook/@ceska.piratska.strana

    Během oslav výročí sametové revoluce se veřejně otevřela řada témat. Česká pirátská strana připomněla existenci sbírky na zhotovení sochy Václava Havla. Předseda Spolku pro výstavbu sochy VH mluví o referendu. Pokud se lidé na sochu složí, vznikne, pokud peníze na účtě nebudou, mají Češi smůlu. Sbírka samotná už trvá déle než sedm let a podle nastoleného tempa bude trvat ještě minimálně další dva roky.

    Mnoho let fungující iniciativu vynesl na světlo světa Jakub Michálek (Piráti), který se rozhodl, že vzniku sochy Václava Havla pomůže. Spolek je přitom mnoho let neúspěšný ve své snaze vybrat více než 140 tisíc korun. Na začátku listopadu, po sedmi letech, nebylo na kontě více než 90 tisíc.

    „Nastal čas, abychom si připomněli lidi, díky kterým můžeme svobodně hovořit, cestovat, studovat v zahraničí, podnikat. Proto jsme dnes postavili před Sněmovnou sochu z dílny paní Daušové. Je pozitivní a civilní. Další měsíc bude k vidění ve Sněmovně před naším poslaneckým klubem,“ řekl Jakub Michálek na výstavě, kde mohli lidé vidět model, podle kterého by socha byla případně zhotovena.

    Model už tedy Češi mají řadu let, kdežto sbírka na bronzovou variantu ne a ne dojít do zdárného konce. Sbírka je myšlena jako referendum. Pokud se peníze vyberou, bude socha, pokud ne, socha Václava Havla nebude,“ říká předseda spolku Petr Dauš. 

    Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla dostali po delší době do médií pražští...

    Socha by se tak měla stát veřejným majetkem a o jejím umístění bude rozhodovat konkrétní zastupitelstvo města, kraje či obce, kde budou mít o sochu zájem.

    Ačkoliv tedy stále není jasné, zda socha vznikne, Piráti se ozvali s tím, že by mohla být umístěna před Sněmovnu na Malostranské náměstí. Poté, co se Piráti do iniciativy vložili, přibylo spolku okolo 30 tisíc korun.

    Socha, kterou si Spolek vybral k realizaci, vznikla v roce 2010 v ateliéru sochaře Jiřího Beránka.

    Spolek pro výstavbu sochy Václava Havla dostali po delší době do médií pražští...

    „Od samého počátku je socha koncipována jako bezbariérová, umístitelná tak, aby ji člověk mohl potkat. Vždy když byl model sochy dočasně veřejně umístěn, zažívá socha nepřetržité selfie fotografování, mnoho lidí se chce alespoň symbolicky s Václavem Havlem potkat a chvilku s ním být,“ dodává Dauš s tím, že neformální vzhled je zcela záměrný.

    Občanská podoba je podle spolku záměrná a výrazné, vtipné prvky mají „sloužit jako prostředek k rozbitívšeobecně nudného vnímání figurálního sochařského ztvárnění“.

    Jak již bylo zmíněno, sbírka už trvá mnoho let. Soudě podle reakcí společnosti, je třeba zvážit variantu, že se lidem případná podoba sochy nelíbí.

    Výsledek „referenda“ tedy není třeba vnímat jako nechuť věnovat sochu Václavu Havlovi, ale jako neochotu věnovat mu na jeho počest sochu, ze které si lidé utahují.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 19:23 pátek 20. března 2020. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      96
    • Haha
      70
    • Tvl
      28
    • Sladký
      27
    • Super
      24
    • Cože
      23
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...