Havel plánoval rozvod! prozradila exprezidentova bývalá milenka

Jitka Vodňanská (73) napsala knihu s názvem „Voda, která hoří“, kde píše o svém poměru s bývalým prezidentem Václavem Havlem (†75). Vodňanská na Havla sedm let po jeho smrti „práskla“, že plánoval rozvod se svou tehdejší ženou Olgou (†62)!

„Promarnili jsme požehnání, kterého se nám dostalo,“ píše ve své knize Jitka Vodňanská (73), která s Václavem Havlem udržovala milostný poměr v 80. letech, a dokonce s ním čekala dítě. Havel ji ale tehdy poslal na potrat

Vodňanská se dále prostřednictvím své knihy svěřila, že Havel kvůli ní reálně uvažoval o rozvodu se svou ženou Olgou.

„S*re mne, že nejsem schopen žít ani s Olgou, ani bez ní, že nejsem schopen se rozhodnout, že chci žít jen s Tebou, že nejsem schopen Ti zajistit aspoň trochu relativního štěstí,“ napsal Havel své milence Jitce. 

„Ten plánovaný rozhovor s Olgou už byl! Sama si ho vyžádala... Tak jsem jí řekl vše, co jsem chtěl říct, trvalo to asi dvě hodiny, byl to hovor velmi klidný, věcný, rozumný: ba zdálo se mi dokonce, že některé aspekty věci vidí dokonce Olga reálněji a lépe než já,“ svěřil se v dalším dopise své milence Havel. Tyto dopisy Vodňanská otiskla do své knihy.

I přestože Havel opustit Olgu nejspíše chtěl, tak se k takto radikálnímu kroku neodhodlal a nechal si raději obě dvě ženy.

Havlové se ale příliš nelíbilo, že se o svého muže musí dělit s jinou ženou. Důkazem toho je zápis z deníku Vodňanské z února roku 1986: „Olga se začíná trápit víc a celá křehká rovnováha dopadá s ještě větší tíží na všechny. Nikdo se nikoho nedokáže vzdát.“ 

Václav Havel a Jitka Vodňanská čekali dítě, jenže...

Rok 1987 byl pro Havla a Vodňanskou prý nejhorší ze všech. Olga ho prý přestala pouštět na jejich setkání. „Václav měl strach, že ho opustím. Poznával svoje limity,“ vzpomíná Vodňanská, která si stále tehdy ještě dělala naděje, že se Havel rozvode.

Nadějím byl konec ale v roce 1988, kdy Havel dostal od své ženy ultimátum. Pokud bude trávit nějaký kus prázdnin s Vodňanskou, tak s ním Olga končí.

„Uvažoval jsem samozřejmě o tom, že nebudu žádné ultimátum přijímat... Ale posléze jsem zjistil, jak se ostatně dalo čekat, že na takový zásadní postoj nemám,“ napsal Jitce Havel.

„Ona to totiž tentokrát myslí už vážně a já jsem taková zříceninka, která touží jen po tom mít klid a nemít komplikace, takže si neumím představit, že bych podstupoval nějaké rozvody a s nimi spojená dusna. Nehledě k tomu, že z nějakých tajemných důvodů nejsem schopen měnit svůj život a začínat nějaký jiný, i kdybych měl jakoukoliv zlou ženu a kdybych jakkoliv miloval jinou. Nepochybně se Ti jevím jako srab, který je beznadějně pod pantoflem,“ vysvětlil dále Havel, který s Vodňanskou udržoval poměr i nějakou dobu poté, co zemřela jeho žena Olga. 

Definitivně se s Vodňanskou rozešel až kvůli své budoucí ženě Dagmar Veškrnové, kterou si vzal v lednu 1997, tedy přesně rok po smrti Olgy.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:59 pondělí 22. října 2018. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 15
  • 15
  • 10
  • 9
  • 9