Noční útoky neonacistů v Praze: Posprejovali kavárny, obchody i metro

Poté, co jedna z poboček pražského kavárenského řetězce Mamacoffe ráno oznámila, že se stala terčem neonacistického útoku sprejerů, netrvalo dlouho a ozvaly se i další podniky v centru Prahy včetně stanice metra Karlovo náměstí. Ty všechny zdobí hákové kříže a extremistické nápisy.

Fotogalerie

Centrem Prahy se v noci na dnešek prohnali dosud neznámí pravicoví extremisté, kteří se dopustili řady vandalských útoků. Na několik podniků nasprejovali neonacistické symboly a nápisy nebo červené fleky symbolizující krev.

Prvním napadeným podnikem, který se ráno na Facebooku ozval byla pobočka kavárny Mamacoffee na náměstí Jiřího z Poděbrad. Neonacisté zde napsali na výlohu „Smrt Hate Free“. Další podniky se postupně začaly jako cíle radikálních vandalů připojovat.

Kromě Mamacoffee neonacisté posprejovali i kavárnu Café V Lese v Krymské ulici a nedalekou kavárnu La Bibiche ve Francouzské ulici. Všechny podniky dohomady pojí to, že se zapojily do projektu Hate free zone, jehož cílem je budování tolerance.

Poněkud nepochopitelný je útok sprejerů na prodejnu dámských podprsenek na Vinohradské ulici, která s kavárnami neměla nic společného. Posprejována byla i fasáda tetovacího salonu Inkdividual. Řádění pravicových extremistů skončilo nasprejováním protiuprchlických nápisů a hákových křížů ve stanici metra Karlovo náměstí.

K události se na Facebooku vyjádřil i mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Podle něj se nejedná o projev radikalizace společnosti. Těžko ale říct, co by si pod tímto pojmem představoval, když ani ničení výloh a sprejování hákových křížů mu nestačí.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:35 pondělí 22. srpna 2016. Anketa je uzavřena.

  • 45
  • 17
  • 11
  • 9
  • 9
  • 8