Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Dostala ho žena! Terorista Chekatt byl po 48 hodinách zastřelen, udělal chybu

    Chérifa Chekatta zastřelili policisté na ulici na prahu dveří. | foto: Bild.de

    Dostal, co si zasloužil! Policie ve čtvrtek večer zastřelila Chérifa Chekatta (†29), vraha z vánočního trhu ve Štrasburku. Zemřel padesát hodin po vraždě (čtyři mrtví, dvanáct zraněných). Nebezpečný terorista na útěku udělal osudovou chybu, na ulici zastavil ženu.

    Muž byl dostižen, když osobu odpovídající jeho vzezření na ulici ve štrasburské čtvrti Neudorf kolem deváté večer zpozorovali ze svého vozidla příslušníci specializované zásahové jednotky. France Info uvádí, že když policejní vůz následně zamířil k podezřelému, ten po hlídce začal střílet. Policisté opětovali palbu a muže, kterého už v úterý jejich kolegové postřelili, zabili.

    Právě v Neudorfu se po útoku v centru Štrasburku střelec svým pronásledovatelům ztratil. Jeho rukou zemřeli dva lidé přímo na místě, další dva poté v nemocnici. Čtvrtý člověk, kterému se následky zranění po Chekattově střelbě staly osudnými, zemřel v nemocnici v pátek v odpoledních hodinách.

    Po střelbě se v Neudorfu odehrála rozsáhlá policejní operace, při níž ale nikdo zadržen nebyl. Podle informací serveru německého deníku Bild se Chekatt po střelbě ukryl ve skladu pár set metrů od domu svých rodičů. Pak ale udělal zásadní chybu, vylezl z úkrytu a na ulici oslovil ženu. Ta si všimla jeho zranění z přestřelky během útoku a varovala policii. 

    Francouzský ministr vnitra Christophe Castaner uvedl, že v podvečer byly ve Štrasburku s cílem útočníka dopadnout nasazeny mimořádné prostředky včetně vrtulníku. S policisty, kteří střelce nakonec zneškodnili, prý mluvil a k odvedené práci jim poblahopřál.

    Podezřelý ze střelby Chérif Chekat byl v minulosti opakovaně trestán za delikty ve Francii i v Německu.

    Propagandistická agentura tzv. Islámského státu zároveň večer uvedla, že hlavní podezřelý Chérif Chekatt byl jedním z „vojáků“ této teroristické sítě. Přitom krátce po útoku naše bezpečnostní agentura BIS uvedla na svém twitterovém účtě, že nešlo o čin teroristy. V prvním příspěvku kontrarozvědka upozorňovala, že se nejednalo o teroristický útok, ale o kriminální čin již dříve trestaného recidivisty.

    Ve své druhé zprávě už BIS však s odkazem na ČTK píše, že se zřejmě jednalo o teroristický útok.

    Úterní střelbu na vánočních trzích v centru města nepřežili čtyři lidé, přičemž jeden z nich se nachází ve stavu mozkové smrti. Francouzské úřady vzhledem k cíli útoku a profilu údajného útočníka hodnotily incident jako teroristický. 

    Na dveřích vchodu, kde byl štrasburský terorista zabit, zůstaly stopy po přestřelce.

    Podezřelý Chekatt kvůli riziku náboženské radikalizace figuroval delší dobu na seznamu osob představujících hrozbu pro národní bezpečnost, do pátrání po něm byly od úterka zapojeny stovky příslušníků bezpečnostních složek jak ve Francii, tak v Německu. 

    Policie však podle francouzského serveru Le Parisien počítala s tím, že se terorista stále ukrývá ve Štrasburku. Alespoň tomu nasvědčovalo vyšetřování, které vedlo na 280 detektivů a další stovky příslušníků speciálních sil, kteří používali všechny možné metody. Kromě toho byl také v Alžírsku zadržen jeden z Chekattových starších bratrů.

    Jak server dále informuje, policejní vyšetřování smrtí teroristy zdaleka nekončí. Bezpečnostní složky nyní budou prověřovat, zda útočník jednal zcela sám, nebo mu s přípravami na řádění na vánočním trhu někdo pomáhal. Zatím se zdá být jasné alespoň to, že nebyl členem žádné konkrétní teroristické buňky.

    Tělo teroristy Chérifa Chekatta po úspěšném zákroku policie

    Ještě těsně před dopadením podezřelého Castaner na předchozí tiskové konferenci řekl, že vánoční trhy ve Štrasburku budou po dvoudenní uzavírce v pátek opět otevřeny. Budou na nich však platit přísnější bezpečnostní opatření. Starosta Štrasburku Roland Ries v reakci na zabití Chérifa Chekatta vyjádřil „velkou úlevu“ a vyzval obyvatele, aby se vrátili k normálnímu životu.

    Ministr Castaner také informoval, že tři lidé, kteří se po úterní střelbě zotavovali ze zranění, byli ve čtvrtek propuštěni z nemocniční péče.

    Další tři ale podle něj zůstávají ve stavu „mezi životem a smrtí“.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 7:41 sobota 13. dubna 2019. Anketa je uzavřena.

    • Super
      68
    • Trapas
      18
    • Cože
      17
    • Tvl
      15
    • Haha
      14
    • Sladký
      12