Máme se dovolené v Turecku po masakru na letišti bát? Čemu se vyhnout?

Je Turecko bezpečná země? Mám jet na dovolenou, nebo ji mám raději zrušit? Na to se po úterním teroristickém útoku na istanbulském letišti ptá asi každý, kdo má v nejbližších dnech nebo týdnech namířeno do země půlměsíce.

V Česku začíná hlavní sezóna dovolených a tisíce Čechů má namířeno do Turecka. Po úterním masakru na letišti, kde bylo při teroristickém útoku zabito přes 40 lidí a více než 200 jich bylo zraněno, se nabízí logická otázka: Nemám se na to kvůli svojí bezpečnosti raději vykašlat a cestu zrušit?

Záleží, kam jedete. Jestli máte namířeno do Istanbulu, tam nebezpečí hrozí. Novinářům to dnes v reakci na útok řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Držíme své varování, že naprosto nedoporučujeme v Turecku navštěvovat místa jako Ankara a jihovýchodní část Turecka při hranicích se Sýrií. V Istanbulu nabádáme naše občany, aby dbali všech bezpečnostních opatření, která tam byla vyhlášena,“ uvedl ministr.

V Ankaře a Istanbulu se v poslední době odehrálo hned několik útoků, především tam byste měli být obezřetní. Obzvlášť pak na místech, kde se shromažďuje větší počet lidí nebo u nestřežených historických památek.

Turistická letoviska na jihu Turecka by podle Zaorálka měla být bezpečná. „V tuto chvíli se nemění naše stanoviska k situaci například v letoviscích na jihu, kde nemáme indikováno nějaké zvětšené nebezpečí,“ dodal.

Bezpečnost v Turecku v pěti bodech:

1. Obecně se doporučuje dbát zvýšené opatrnosti při pobytu v místech s vyšší koncentrací osob, zejména na turisticky frekventovaných místech, a v případě nenadálé situace respektovat pokyny místních úřadů, uvádí ministerstvo zahraničí.

2. Mimo turistická letoviska a velká města je třeba počítat s možností, že samotná žena vzbudí pozornost.

3. V souvislosti s blížícími se náboženskými svátky, které se v Turecku budou slavit od 2. do 10. července, doporučilo ministerstvo, aby dbali vždy a všude zvýšené opatrnosti. A to zejména tam, kde dochází ke koncentraci většího počtu lidí v jedné lokalitě.

4. V případě naléhavé potřeby mohou občané ČR, kteří se ocitnou v nouzi, kontaktovat stálou konzulární a diplomatickou službu Velvyslanectví ČR v Ankaře na telefonním čísle +90 532 375 1387 nebo stálou konzulární a diplomatickou službu Generálního konzulátu ČR v Istanbulu na telefonním čísle +90 533 257 3880.

5. Aktuální situaci v Turecku sledujte na stránkách ministerstva zahraničí.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 5:00 pátek 28. října 2016. Anketa je uzavřena.

  • 9
  • 7
  • 7
  • 5
  • 5
  • 4