Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Masakr v Turecku: Až 50 mrtvých, 239 zraněných. Všude byla krev a kusy těl

    • Tři výbuchy otřásly letištěm v Istanbulu v nočních hodinách
    • Trojice atentátníků se odpálila na různých místech letiště
    • Zabili 41 lidí, stovky dalších jsou zraněny
    • Pravděpodobnými pachateli jsou džihádisté z ISIS
    Bezpečnostní kamery uvnitř letiště v tureckém Istanbulu natočily útok tří mužů, kteří se letištního terminálu prostříleli a následně na sobě odpálili nálože. Zabili 41 lidí, dalších 239 zranili. Počet obětí od rána stoupl. Některá zahraniční média hovoří až o 50 obětech.

    První střelba se podle svědků měla ozvat už z parkoviště před terminálem, kam měli tři sebevražední atentátníci přijet taxíkem.

    Informace, jak postupovali, se ale různí. Podle tamního ministra vnitra se útočníci odpálili před vstupem do bezpečnostních rámu u rentgenové kontroly zavazadel.

    Záběry z bezpečnostních kamer ale ukázaly, že jeden z útočníků se dostal ještě dál a odpálil na sobě nálož zřejmě zraněn.

    Další svědek pro NBC News popsal, že viděl policistu s jedním z atentátníků zápasit, ale pak se ozvala rána.

    Některé zdroje hovoří ovšem o tom, že útočníků mohlo být až sedm. Podle tureckého deníku Hürriyet se měli tři vyhodit do vzduchu, jeden byl zadržen a po dalších se pátrá. Tyto informace ovšem nebyl úřady potvrzeny.

    Zatím je potvrzeno 41 obětí, turecká strana později uvedla, že vzhledem k vážným zraněním očekává nárůst mrtvých až na padesát. Mezi 41 oběťmi sebevražedného útoku jsou z drtivé části Turci, jedna Ukrajinka a jeden Íránec.

    Stáli jsme u kufrů a z obou stran svištěly kulky

    Teroristický útok přímo v letištní hale na popsal jeden ze svědků, cestující, jenž si ve chvíli útoku balil kufr do ochranné fólie. „Policie na nás křičela, abychom si lehli na zem. Před palbou nás chránila konstrukce balícího stroje. Útočníci stříleli na policisty a ti palbu opětovali. Jednoho člověka vedle nás výstřel zasáhl. Pak jsme viděli, jak explodovala bomba,“ popsal pro tureckou televizi.

    http://i.imgur.com/XZ11ncn.gif

    Střelbu před výbuchy potvrdil agentuře Reuters další ze svědků. „Přišli jsme k mezinárodním odletům a viděli jsme muže, jak kolem sebe střílí. Střílel na každého, kdo byl před ním. Byl celý v černém a obličej neměl zakrytý,“ popsal vteřiny před explozí jihoafrický turista Paul Roos (77), který se vracel se ženou do Kapského města. Dodal, že poté následovaly krátce za sebou dvě exploze, až pak přestal muž v černém střílet.

    Německá turistka Duygum, která byla v době útoku u pasové kontroly, vypověděla: „Když se ozvaly exploze, všichni začali v panice utíkat. Všude byla krev a kusy těl. Na zdech byly díry od kulek.“

    Zpravodajská stanice CNN už zveřejnila video, na kterém je zachycen jeden z útočníků, jak běží prázdnou letištní chodbou. Z ruky mu vypadne zbraň a vzápětí dojde k explozi, což nasvědčuje tomu, že u sebe měl vestu s výbušninou.

    Česká konzulka v Istanbulu Nora Jorkovičová potvrdila, že mezi obětmi nejsou žádní Češi. Krátce po teroristických útocích přistálo na Atatürkově letišti večerní linka společnosti Turkish Airlines z Prahy. Cestující museli strávit několik hodin na palubě letadla. Jeden z pasažérů Jiří Kozák popsal Radiožurnálu, jak po přistání na letišti v Istanbulu vypadalo.

    „Autobusy nás převezly do příletové haly, kde byl obrovský chaos. Sešli se tam cestující ze všech zpožděných linek a lide se tam začali mezi sebou strkat,“ popsal Českému rozhlasu.

    Podle něj několik hodin trvalo, než správa letiště začala rozhlasem vyzývat cestující, aby opustili odbavovací halu, kde čekali na spoje, i když věděli, že všechny lety jsou zrušeny.

    Letiště už obnovilo částečný provoz kolem deváté hodiny, nicméně letadla mají velká zpoždění, protože po celou noc byly pozastaveny veškeré lety a také letadla, která mířila do Istanbulu, byla odkloněna na jiné terminály. Provoz se pomalu vrací do normálu, každopádně odletová hala je po útocích značně zdemolována.

    Během úterního masakru zemřelo 41 lidí, dalších 239 bylo zraněno. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Turecký premiér Binali Yildirim však prohlásil, že za útokem stojí podle dosavadních zjištění Islámský stát.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 10:07 čtvrtek 27. října 2016. Anketa je uzavřena.

    • Tvl
      25
    • Super
      9
    • Trapas
      7
    • Sladký
      7
    • Cože
      6
    • Haha
      3