Odplata za Kliniku! Radikálové poničili český konzulát v Německu

Prosazování požadavků autonomního sociálního centra Klinika má své zastánce mezi anarchisty také v Německu. Budovu a okolí českého konzulátu v Drážďanech totiž vandalové nabarvili zelenou barvou, aby podpořili své soukmenovce v Praze.

Zatím neznámí radikálové zaútočili barvou na budovu a okolí konzulátu v důsledku rozhodnutí o uzavření a vystěhování komunitního a sociálního centra Klinika v Praze na Žižkově. Kromě domu nabarvili i umělecký objekt na zahradě, plot a automobil v drážďanské ulici Theresienstraße.

„Právě jsem přicházel na konzulát, když mi volal jeden ze zaměstnanců. Budova a umělecké dílo před ní bylo zamazané světle zelenými barvami,“ uvedl generální konzul Jiří Kuděla pro server Tag24.de.

„Češi se vždycky smějí, ale tentokrát mě humor přešel. Všechno jsme předali policii, která to vyšetřuje. Máme záznamy z kamer,“ potvrdil znepokojený Kuděla a dodal, že se podobné činy odehrály i na dalších ambasádách v Německu, například v Lipsku.

Za útokem stojí sympatizanti centra Klinika, kteří se k činu přihlásili anonymním e-mailem. „Redakci Dresdner Morgen Post přišel anonymní mail, ve kterém bylo napsáno, že pachatelé chtěli vyjádřit solidaritu obyvatelům Kliniky. U toho byla fotka, na níž je vidět jakási černě zahalená postava stojící před plotem našeho konzulátu, který je postříkán zelenou barvou,“ řekl generální konzul pro Echo24.cz.

09.listopadu 2017 v 19:29, příspěvek archivován: 13.listopadu 2017 v 19:53

Erst sah es nach Vandalismus aus, dann tauchte ein Bekennerschreiben auf. #Dresden https://t.co/Q412pPZxx3 https://t.co/qao3M0ajYV

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 20:03 úterý 13. března 2018. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 5
  • 5
  • 4
  • 3
  • 3