Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Sestavení vlády teď bude kovbojka. Kdo z rozhodnutí Ústavního soudu vlastně těží?

    Rozhodnutí Ústavního soudu zrušit část volebního zákona ztíží šance sestavit v Česku akceschopnou vládu, míní politolog Petr Sokol. Za pravdu mu dává analýza České televize, která spočítala, že pokud by už v roce 2017 neplatila d’Hondtova metoda, žádná z koalic by nebyla schopna dát dohromady většinu. Ústavní soud chce, aby každá strana získala počet mandátů odpovídající podílu na počtu odevzdaných hlasů a aby přestalo zvýhodňování vítěze na úkor menších stran.

    Česká televize spočítala, že vítězné hnutí ANO by v roce 2017 přišlo o 15 mandátů. Většinu (101 křesel) by tím pádem nezískala ani současná koalice s ČSSD s podporou komunistů, disponovala by jen 96 hlasy.

    Radovat by se ovšem tehdy nemohly ani současné koalice ODS + TOP 09 + lidovci a Piráti + STAN. I kdyby si všechny tyto strany plácly, polepšily by si sice v součtu o 11 křesel, měly by jich ale pořád jen 81.

    A to by vneslo další chaos do sestavování vlády, což byla už za stávajícího volebního systému dosti dramatická telenovela.

    „Dnes mezi ústavními soudci očividně převážili ‚zrcadláři‘, kteří upřednostňují poměrnost Sněmovny před její schopností vytvářet akceschopné většinové vlády. Je to chyba, protože ve Sněmovně máme už i podle dnes zrušeného, údajně ‚málo poměrného systému‘ rekordních devět parlamentních stran. Není proto divu, že sestavování vlády po posledních sněmovních volbách při této roztříštěnosti připomínalo kovbojku a i za časů politického ‚bouráka‘ Andreje Babiše skončilo vytvořením menšinové vlády. Ta je z podstaty vždy méně efektivní než kabinet, za nímž ve Sněmovně stojí pevná koaliční většina,“ říká politolog Petr Sokol v komentáři pro Reflex.cz.

    Premiér Andrej Babiš rozhodnutí Ústavního soudu kritizoval jako další snahu o jeho odstranění z politiky a jeho předsedu Pavla Rychetského nařkl ze snahy ovlivnit volby. Sokol ale paradoxně tvrdí, že by Babiš mohl naopak ze změny ve finále profitovat.

    Poslední dobou se častěji ozývají hlasy, aby třiasedmdesátiletý právník kandidoval na prezidenta.

    „Šťastnými se naopak mohou cítit strany, které se nyní v průzkumech pohybují samostatně kolem pěti procent, tedy komunisti a sociální demokraté. Překvapivě se tak asi může radovat Andrej Babiš, protože sice přijde o několik mandátů, ale to se stane i oběma opozičními koalicím a nový systém přinese posílení jeho možným povolebním koaličním partnerům: ČSSD a KSČM,“ píše.

    Předvolební koalice se každopádně rozhodně mohou radovat ze zrušení klauzule, podle níž musí koalice dvou stran získat pro vstup do Poslanecké sněmovny 10 procent hlasů a tří stran 15 procent. Právě patnáctiprocentní hranice byla strašákem pro koalici Spolu, tedy spojení ODS, topky a lidovců.

    Podle Sokola také vyvolává otázky načasování rozhodnutí Ústavního soudu, kterému sice návrh senátorů ležel na stole tři roky, ale verdikt vynesl až nyní, tedy pár měsíců před volbami. 

    „Verdikt proto kvůli nešťastnému okamžiku, kdy vznikl, nutně změní logiku letošních voleb, a hlavně bude znamenat, že nový volební zákon vznikne ve spěchu a pod tlakem hrozby ústavní krize,“ píše Sokol, podle něhož hrozí i černý scénář odkladu říjnových voleb, a to v případě, že by se obě komory parlamentu nedokázaly na novele volebního zákona shodnout.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 12:50 pátek 4. června 2021. Anketa je uzavřena.

    • Super
      238
    • Trapas
      27
    • Sladký
      19
    • Haha
      18
    • Tvl
      13
    • Cože
      11