Zelenskyj mění taktiku? Měl žádat Bidena, aby na Abramoviče neuvaloval sankce

Zatímco EU, Švýcarsko a Velká Británie se dlouho nerozmýšlely, Spojené státy se sankcemi pro mocného miliardáře vyčkávají. List The Wall Street Journal nyní přišel s možným vysvětlením onoho „přešlapování“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prý měl apelovat na šéfa Bílého domu Joea Bidena, aby je na rusko-izraelského miliardáře Romana Abramoviče neuvaloval. Oligarcha by prý mohl posloužit jako prostředník při jednání s Vladimirem Putinem.

Ukrajinský prezident ve svých projevech k Západu mnohokrát apeloval, aby Evropa a USA uvalily na ruské oligarchy tvrdé sankce. O to větším překvapením je, že jedno jméno chtěl šéf Kyjeva ze sankčního seznamu vyškrtnout. Mělo jít o rusko-izraelského miliardáře a majitele fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

List The Wall Street Journal se v souvislosti s tím odvolává na „zdroje obeznámené s plány“ americké administrativy. 

Dostane se Romanu Abramovičovi lepšího zacházení?

Abramovičova mluvčí už minulý měsíc oznámila, že se oligarcha na žádost Ukrajiny pokusil docílit vyjednávacích hovorů mezi Moskvou a Kyjevem. Miliardář pak měl být i osobně v Bělorusku, když začala první kola vyjednávání.

„Na základě žádostí, mimo jiné i od židovských organizací na Ukrajině, dělá Roman Abramovič všechno pro to, aby podpořil úsilí směřující k co nejrychlejšímu obnovení míru,“ doplnil zástupce známého oligarchy.

Bílý dům informaci odmítl potvrdit. „Nebudeme vám říkat, co zaznělo v soukromých rozhovorech mezi prezidentem Bidenem a prezidentem Zelenským,“ uvedla Emily Horneová, mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu.

Volodymyr Zelenskyj měl žádat Bidena o překvapivou věc.

Abramovičův vliv na Putina je podle zahraničních médií minimální. Ruský miliardář byl každopádně jediným oligarchou, který vyslyšel žádosti Ukrajiny o zprostředkovávání mírových rozhovorů.

„Abramovič nebyl při zprostředkování rozhovorů příliš efektivní,“ konstatoval list The Wall Street Journal.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:52 pátek 22. července 2022. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 13
  • 12
  • 7
  • 4
  • 4