Biden zavedl Juneteenth: 19. června budou Američané slavit konec otroctví

Americký prezident Joe Biden podepsal zákon, díky němuž se 19. červen stane federálním svátkem připomínajícím konec otroctví ve Spojených státech. V USA je tak nyní celkem dvanáct federálních svátků, tím posledním, který Američané schválili, je Den Martina Luthera Kinga.

Návrh zákona poměrem 415 ku 12 hlasům prošel také Sněmovnou reprezentantů, o den dříve ho jednohlasně schválil Senát.

Juneteenth, jak Američané svátek nazývají, je složenina z anglických výrazů pro červen a devatenáctý (June a nineteenth), připomíná 19. červen 1865, kdy do texaského Galvestonu přivezl generál armády Unie Gordon Granger zprávu o osvobození otroků.

Prezident Abraham Lincoln rozhodl o jejich zrovnoprávnění už dříve, v mnoha jižanských státech, včetně Texasu, však toto rozhodnutí nebylo uplatňováno.

„Je to den velkého významu i velké moci, datum, kterým si připomeneme morální skvrnu, příšernou cenu, kterou si na naší zemi otroctví vyžádalo a žádá i nadále,“ uvedl Joe Biden, který uvítal velkou podporu, již návrh zákona získal v Kongresu USA od členů obou stran.

„Doufám, že je to začátek změny našeho přístupu k tomu, jak se k sobě navzájem chováme,“ dodal americký prezident.

Při nástupu do funkce letos v lednu se Biden zavázal, že se vynasnaží sjednotit americkou společnost, připomněla agentura AP.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 16:37 sobota 16. října 2021. Anketa je uzavřena.

  • 15
  • 5
  • 3
  • 1
  • 1
  • 0