Úterý 19. března 2024, svátek má Josef

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Nenaočkovaná Florida straší celé USA: Na ventilaci končí mladí a zdraví

    Nemocnice na Floridě se plní mladými a relativně zdravými pacienty. | foto: ABC News

    Další vlna pandemie koronaviru ve Spojených státech o sobě dává v posledních týdnech zase pořádně vědět. Smutné prvenství, co se nových případů a počtu hospitalizovaných týče, aktuálně zaujímá slunná Florida. Nakažení plnící nemocnice jsou však mladší a zdravější, než tomu bylo dříve. Odborníci z toho viní nejen nakažlivější mutaci delta, ale i nízkou proočkovanost.

    Spojené státy se dál potýkají s významným nárůstem nových infekcí, který je přičítán hlavně mutaci delta. Řada místních činitelů proto zpřísňuje zdravotní nařízení a zavádí povinnost očkování pro pracovníky ve vybraných profesích. Guvernér státu New York Andrew Cuomo začátkem týdne naléhal na podniky, aby odmítaly nenaočkované zákazníky. 

    „Pokud nejste naočkovaní, varianta delta by vás měla zásadně znepokojovat a měli byste se jí obávat,“ řekl na tiskovém brífinku s tím, že pokud se vývoj pandemie nezlepší, rozšíří povinnost vakcinace i na další profese. 

    V dost podobném duchu se vyjádřil i guvernér sousedního New Jersey Phil Murphy. Louisiana znovu zavede povinné nošení roušek.

    Zato Florida, kde enormně roste počet hospitalizovaných s covidem-19, naopak nedávno zakázala školám vyžadovat roušky. Guvernér Ron DeSantis se dlouhodobě staví proti povinnému nošení roušek a vyžadování očkování po pracovnících. 

    Stát na jihu USA eviduje přes 10 tisíc lidí hospitalizovaných kvůli těžkému průběhu covidu-19, což je čtvrtina z celých Spojených států. Za poslední měsíc počet lidí v nemocnicích na Floridě vzrostl pětkrát. 

    Florida patří mezi nejméně proočkované státy USA.

    „V nemocnicích teď máme mnohem mladší obyvatelstvo,“ uvedla šéfka asociace floridských nemocnic Mary Mayhewová. 

    „Máme 25leté lidi v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče na ventilátorech. Musíme přesvědčit 25leté, 30leté, že je virus i pro ně ohrožením života,“ dodala.

    Napříč celými státy politici i lékaři apelují na lidi, aby se nechali očkovat. Děsivá čísla přicházejí hlavně z míst, kde se lidé k vakcínám staví vlažně až odmítavě. 

    Je tomu jen pár dní, co prezident Joe Biden vyhlásil nová pravidla pro federální zaměstnance. Musejí být očkovaní, jinak se budou muset až dvakrát týdně testovat, nosit roušky a dodržovat rozestupy na pracovišti.

    Florida je aktuálně epicentrem covidu-19 ve Spojených státech. Odborníci to připisují i tomu, že jsou tu lidé k očkování velmi laxní.

    Podle dnešního vyjádření Bílého domu se nyní každý třetí nový případ v USA objeví buď na Floridě, anebo v Texasu. Na 17 procent nově zjištěných infekcí přitom pochází ze sedmi států s nejmenší proočkovaností.

    I přes nepříznivé zprávy z jihu zůstávají američtí představitelé docela optimističtí. „Nemyslím, že zažijeme další uzávěru,“ uvedl epidemiolog a poradce Bílého domu Anthony Fauci, byť připustil, že situace ve Spojených státech se zhoršuje.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 14:14 středa 1. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

    • Trapas
      13
    • Cože
      12
    • Sladký
      9
    • Tvl
      9
    • Haha
      8
    • Super
      7
    Vybrali jsme pro vás

    VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

    Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

    Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

    Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

    Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

    Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...