Obchod je prázdný, nic nezbylo, popsali rabující výlohy. Někteří si nakradli za miliony

Městská čtvrť SoHo v New Yorku je plná luxusních butiků, uměleckých galerií a velkých obchodních řetězců. Kdo nestihl včas zatlouct výlohy a schovat nejcennější zboží, může jen počítat ztráty. Demonstranti z hnutí Black Lives Matter si vyvolaný chaos vysvětlili jako pokyn k rabování a bohatou čtvrť vzali doslova útokem. Z jednoho z obchodů s elektronikou odnesli zboží za více než 12 milionů korun.

Jakmile největší vlna demonstrací opadla, začali podnikatelé sčítat své škody. Tu asi nejvyšší nahlásil obchod s elektronikou Leica Store SoHo, kde bezpečnostní kamery zachytily rabující skupinku, která prostory obchodu vykradla skutečně poctivě. Domů si zloději odnesli nejmodernější elektroniku v hodnotě více než 550 tisíc dolarů.

Podle policie stačilo pouze rozbít přední dveře, strážníci se na místo dostat nemohli, řešili probíhající demonstrace a podle vedení policie byly tou dobou hlášeny loupeže po celém městě.

„Muž oblečený v černém byl zachycen, jak krade fotografické vybavení a pak sedá na kolo a ujíždí pryč. Chvíli poté se na místo začali sbíhat další rabující, kteří brali všechno, co jim přišlo pod ruce. Celková škoda bude asi kolem 550 tisíc dolarů,“ popsala krádež policie, která má k dispozici několik záběrů pachatelů, ale doposud nikoho nechytila.

SoHo nebyla jedinou takto poškozenou čtvrtí. Rabovalo se i v dalších částech Manhattanu, kde pochodoval ulicemi dav protestující proti smrti George Floyda.

Rabování je další rána pro podnikatele v New Yorku a dalších amerických městech, kteří se musejí vypořádat s ekonomickou krizí způsobenou koronavirem.

Rabování se v Americe vymklo kontrole. Rekordně si nakradli zloději v New Yorku.
Rabování se v Americe vymklo kontrole. Rekordně si nakradli zloději v New Yorku.

Podle deníku The New York Times byla situace ve městě tak vážná, že u některých krádeží byla policie přítomna, ale neměla odvahu vystoupit z auta, a tak jen přihlížela.

„Američané okrádají černé lidi. Američané okradli původní obyvatele, když sem přišli. Takže rabování je to, co děláte. My jsme se to naučili od vás. Násilí jsme se naučili od vás. Pokud chcete, abychom byli lepší, pak zatraceně vy buďte lepší,“ obhajovala rabující jedna z aktivistek Tamika Malloryová. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 1:25 neděle 11. října 2020. Anketa je uzavřena.

  • 83
  • 66
  • 43
  • 40
  • 26
  • 24