Protesty v USA se vymkly kontrole. Zapalují se budovy a probíhá rabování

Smrt zatýkaného černocha George Floyda, jehož zabil policista ve městě Minneapolis v Minnesotě, vyvolala vlnu nepokojů. Ty teď probíhají i v dalších amerických městech a policie nad nimi místy zcela ztratila kontrolu. Demonstranti zapalují a rabují obchody, terčem útoků je také vypálená policejní stanice. Americký prezident Donald Trump vzkázal, že pokud se bude situace i nadále zhoršovat, bude nařízena střelba do lidí.

Násilné protesty ve Spojených státech odstartovaly poté, co zemřel šestačtyřicetiletý George Floyd. Toho zadržela policie poté, co chtěl v obchodě zaplatit šekem, který byl padělek.

Policista proti němu použil donucovací prostředky, a zatímco Floyd ležel na zemi, strážník mu klečel na krku. Černoch opakovaně vykřikoval, že nemůže dýchat, policista však nereagoval několik minut. Úřady už oznámily, že zasahující policisté byli propuštěni a případem se zabývá FBI.

Epicentrem nepokojů je sice město Minneapolis, ale demonstrace se postupně šíří i do dalších velkých měst. Jako důkaz naprosté bezradnosti policie je obklíčení policejní stanice v Minneapolisu mnohatisícovým davem, který následně budovu zapálil.

Policie hlásí, že poničeno nebo vyrabováno už bylo přes 170 obchodů. Strážci zákona v boji s protestujícím davem používají především slzný plyn a obušky. Panují obavy, že jakmile zvolí policie přísnější postup a dojde ke střelbě, mohlo by to dav ještě více rozzuřit a nastalo by krveprolití.

Donald Trump obvinil primátora města Jacoba Freye, že situaci nezvládl. Guvernér státu Minnesota Tim Walz na to zareagoval povoláním Národní gardy.

„V případě potíží převezmeme kontrolu, kde se bude rabovat, budeme také střílet,“ varoval demonstranty Trump, který guvernéra ujistil, že dostane plnou podporu americké armády.

Situaci v Minneapolisu popisoval reportér Chris McGreal pracující pro The Guardian. Jak noc v Americe postupovala, nepokoje podle něj ustávaly, jejich konec je však prý v nedohlednu.

Protesty v USA se začínají vymykat kontrole, politici už mluví o možnosti...

„Asi ve dvě hodiny ráno tady probíhalo rozsáhlé rabování, lidé brali obchody útokem. Atmosféra je hrozná, protože se všichni bojí, co se bude dít dál. Dnes v noci to byl chaos, vymáhání práva vůbec neexistovalo,“ říká reportér, podle něhož budou protesty trvat ještě minimálně několik dní.

Jak moc je situace vážná, dokládá skutečnost, že hasiči neměli odvahu hasit požáry dále než na okrajích oblastí, kde k rabování docházelo. 

Před pěti lety řešila Amerika nepokoje ve městě Ferguson, kde tehdy lidé vyhlásili „den občanské neposlušnosti“. I tehdy násilí rozpoutala reakce na zabití muže tmavé pleti Michaela Browna, kterého zastřelil bělošský policista. 

Protesty v USA se začínají vymykat kontrole, politici už mluví o možnosti...

Podle svědků však současná situace mnohonásobně přerostla svou vážností to, co se dělo ve Fergusonu.

„Co se děje nyní, je podivné. Já ve Fergusonu byl, když se tam protestovalo a rabovalo. Ale policie tehdy nevyklidila oblast, situaci se snažila kontrolovat. Tady zcela odešli a vzdali to,“ dodal ještě McGreal, podle něhož Američané nyní rabují také lékárny, kde berou, co jim přijde pod ruce.

Demonstrace se neodehrávají pouze v USA, ale například v Itálii, kde se shromáždil dav pod americkým konzulátem v Miláně.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 26. září 2020. Anketa je uzavřena.

  • 33
  • 31
  • 30
  • 28
  • 27
  • 25