Kdy to skončí? Covid-19 z Kentu a Kalifornie se zkřížil, hybrid děsí vědce

Do očkování proti koronaviru vkládají státy napříč celým světem velké naděje. Neustále vznikající nové mutace jejich snahu i očekávání mohou významně ohrozit. Jedna taková se objevila v USA, kde došlo ke sloučení místní varianty s virem z Kentu. Není divu, že hybrid teď dost děsí odborníky.

Chris Murray z Institutu pro měření a vyhodnocování zdraví v Seattlu donedávna doufal, že objev několika účinných vakcín může zemím pomoci dosáhnout kolektivní imunity, která spolu se získanou imunitou těch, kdo už nemoc prodělali, pandemii zbrzdí a nakonec zastaví.

Poslední měsíc testování vakcín v Jižní Africe však ukázal, že rychle se šířící varianta koronaviru může tlumit účinek vakcíny, může ale i obejít přirozenou imunitu u lidí, kteří virus už prodělali.

„Nemohl jsem spát poté, co jsem údaje viděl,“ řekl Murray, agentuře Reuters. „Kdy to skončí?“ ptal se sám sebe s tím, že v současné době aktualizuje svůj model, aby zohlednil schopnost variant obelstít přirozenou imunitu.

Obavy vědců jitří také nový hybrid koronaviru, který se ve Spojených státech objevil a o němž informoval server New Scientist. Varianta, která kombinuje vlastnosti mutace z Kentu a Kalifornie, zatím nemá název a kultivací byla potvrzena jen v jednom případě. 

Je možné, že případů je víc a vzhledem k větší virulentnosti může podobně jako britská mutace v Evropě začít vytlačovat původní variantu.

„Mohlo by to viru umožnit zkombinovat vyšší infekčnost a větší odolnost,“ varovala podle New Scientist Bette Korberová z Národní laboratoře Los Alamos v Novém Mexiku, kde byl hybrid 2. února zachycen.

„Může to být velmi nebezpečné, když dojde ke změně celých proteinových částí viru, což by vedlo k tomu, že se stanou očkovací látky neúčinnými,“ řekla pro Daily Mail evoluční viroložka Emilia Skirmunttová z Oxfordské univerzity. 

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:48 neděle 4. července 2021. Anketa je uzavřena.

  • 17
  • 11
  • 4
  • 3
  • 2
  • 2