Železná Ursula? Tohle byste měli vědět o možné šéfce Evropské komise!

Zkušená a mnohými uznávaná politička, ale zároveň i hlavní aktérka několika afér. To všechno je aktuálně nejžhavější favoritka na post šéfa Evropská komise Ursula von der Leyenová, která už čeká jen na to, až její nominaci odklepne europarlament. Svědomitě kráčí ve šlépějích Angely Merkelové, která z ní v minulosti dokonce plánovala udělat svou nástupkyni ve funkci kancléře. Aktuálně působí jako ministryně obrany, jenže spousta Němců pro ni slova chvály nemá. Co nám o Ursule řekl člen její strany CDU?

Železná dáma. Tak na první pohled působí velmi pravděpodobně budoucí šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, matka sedmi dětí a německá ministryně obrany, tedy šéfka tamní armády. Jenže...

Vezměme to popořadě. Von der Leyenová je od počátku devadesátých let členkou CDU, právě v této straně se dala dohromady s aktuální německou kancléřkou Angelou Merkelovou, která si ji vychovala. Není náhoda, že do vysoké politiky vstoupila Ursula v roce 2005, tedy v roce, kdy se Merkelová stala kancléřkou.

„V roce 2005 působila jako sociální ministryně Dolního Saska, když ji vláda Merkelové stáhla do Berlína a udělala z ní ministryni pro rodinu, seniory, ženy a mládež. V roce 2009 se stala německou ministryní práce a sociálních věcí a v této funkci byla médii a společností vnímána velmi dobře. Merkelová tehdy dokonce prozradila, že by si von der Leyenovou přála jako svoji nástupkyni ve funkci kancléře. Jenže to všechno skončilo, jakmile se v roce 2013 stala ministryní obrany,“ sdělil Expresu muž jménem Robert Schoder, Němec aktuálně žijící v Česku a člen CDU, tedy strany Merkelové a von der Leyenové.

Ursula von der Leyenová se pravděpodobně stane novou šéfkou Evropské komise.

Působení Ursuly v čele armádního resortu je totiž přinejmenším mimořádně rozporuplné.

Drží se v něm nejdéle ze všech ministrů obrany zemí NATO, podařilo se jí zvýšit rozpočet a rozšířit počet vojáků. Zároveň ale obrovská část vojenské techniky není bojeschopná, v německém tisku se často zmiňují podezřele vysoké odměny externím poradcům, které jsou mimochodem momentálně předmětem vyšetřování parlamentní komise, či skandál kolem působení pravicových radikálů v armádě. To vše nám ostatně potvrdil i Schoder.

„Námořnictvo nemá spolehlivé tankery, vojáci sloužící v pobaltských státech mají málo stanů a zimního oblečení. Armádní vzdušná technika čím dál častěji ztrapňuje nejvyšší německé politiky, kteří každou chvíli někam přiletí pozdě nebo se naopak nemohou vrátit. Armáda není připravena k akci, pro představu dávám čtyři údaje: Z 244 tanků Leopard 2 je jich bojeschopných 95, ze 6 ponorek funguje polovina, ze 128 letounů Eurofighter může vzlétnout jen 39 a ze 72 helikoptér CH-53 je připraveno pouhých 16,“ vypočítává člen CDU problémy s nepřipravenou technikou.

Námořníci salutují německé ministryni obrany.

Kriticky se podle něj na působení von der Leyenové v čele ministerstva obrany dívá nejen široká veřejnost, ale také vysoce postavení členové armády. Podle něj Ursula zkrátka není ženou na správném místě.

„Důvodem podle mě je, že se v praxi nikdy nestala opravdovou ministryní obrany, ale chtěla dělat zkrátka to, co jí předtím přineslo úspěch: sociální politiku. Chtěla stavět školky v armádních základnách, raději investovala statisíce eur do uniforem pro těhotné ženy, přestože bylo těch peněz daleko více potřeba pro nové ochranné vesty. A také obtěžovala vojáky různými kurzy a publikacemi na téma LGBT komunity v armádě,“ říká Schoder.

Von der Leyenovou spousta lidí za práci na německém ministerstvu obrany příliš nechválí.

Co se týče jejích názorů na ožehavé téma migrace, také zde kráčí Ursula von der Leyenová ve šlépějích Merkelové. I když ne tak výrazně. V minulosti kritizovala Maďarsko za přístup k uprchlíkům, hodně jí vadila třeba vyostřená situace na hranicích, kdy tamní bezpečnostní složky vůči migrantům, kteří se násilím snažili dostat do země, použily slzný plyn. Jinak se ale k migraci dosud příliš nevěnovala.

Pikantní také je, že v roce 2011 vyjádřila své přání, aby se z Evropy stala federace například po vzoru samotného Německa či Spojených států. „Mým cílem jsou Spojené státy evropské,“ řekla pro německý magazín Der Spiegel.

Co se týče afér a skandálů, nemá Ursula zářezy jen na poli politickém. Je vystudovanou gynekoložkou, jenže v roce 1990 se přišlo na to, že v její dizertační práci jsou opsané pasáže. Až v březnu 2016 senát Lékařské vysoké školy v Hannoveru rozhodl, že si doktorát může ponechat.

Není se proto příliš co divit, že kdysi jedna z nejoblíbenějších německých političek pomalu ztrácí podporu jak ve vlastní straně, tak i u veřejnosti. Na loňském sjezdu CDU byla sice znovu zvolena místopředsedkyní, ovšem s nejnižším počtem hlasů, postavilo se za ni jen 57 procent delegátů. A podle statistik si ji v politice přeje už jen 35 procent Němců. 

Je dobře, že má žena s takovou pověstí zastávat jednu z nejdůležitějších funkcí v Evropské unii?

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:44 čtvrtek 31. října 2019. Anketa je uzavřena.

  • 51
  • 23
  • 20
  • 20
  • 18
  • 18