Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    URNA je extrém, ženu si tam nedovedu představit, říká instruktor

    Šéfinstruktor URNA promluvil o tom, jak náročný je výcvik u vyhlášené zásahovky. Ženy si prý v jejích službách představit nedovede. | foto: DVTVProfimedia.cz

    Kurióznější kombinaci dvou pracovních pozic si snad ani nelze představit. Jiří Laňka už třicet let pracuje pro URNA, nejobávanější zásahovou jednotku v Česku, je jejím šéfinstruktorem. Zároveň jde ale i o jáhena v kostele Nanebevzetí Panny Marie. V pořadu DVTV se vyjádřil i k poměrně ožehavému tématu dnešní doby, tedy jestli podobná povolání, jako je příslušník zásahové jednotky, jsou vhodná i pro ženy. „Popravdě, nedovedu si to představit,“ řekl Laňka.

    Šéfinstruktor Útvaru rychlého nasazení (URNA) a jáhen v kostele. Jak jdou tyto dvě funkce dohromady? Ze slov Jiřího Laňky, který u vyhlášené zásahové jednotky pracuje třicet let, se zdá, že vlastně nejde o nic tak složitého.

    Dokonce věří, že je díky své víře lepším policistou.

    „Celá policejní služba je o službě lidem, o službě druhým, o službě až k té vydanosti sebe sama. Je to služba spravedlnosti. A to jsou vlastně zároveň i atributy křesťanské služby, která by měla být službou druhým, službou bližním, službou až k vydanosti podle vzoru našeho nejvyššího velitele,“ říká Laňka v rozhovoru pro pořad DVTV.

    Přitom dostat se do služeb URNA je mimořádně složité.

    Základem je, aby byl uchazeč zaměřen na výkon, podle Laňky je třeba i touha po dobrodružství. Jenže to není zdaleka vše, důležité je mít odslouženou určitou dobu u policie a především projít mimořádně náročným výcvikem

    „Při výběru je pro nás nejdůležitější výběrové řízení. To má tři části, v té první člověk musí prokázat, že splňuje ta nejzákladnější kritéria, tabulku. Musí nějakou dobu pracovat u policie, musí prokázat, že je fyzicky zdravý. Pak jsou fyzické testy, které jsou extrémně náročné, a pak jsou psychotesty,“ popisuje Laňka.

    Šéfinstruktor URNY promluvil o tom, jak náročný je výcvik u vyhlášené...

    Právě psychologie je podle šéfinstruktora URNA zásadní.

    „V druhé fázi výběrového řízení nastupuje tzv. pekelný týden, kdy jsou adepti sedm dní ve výcvikovém zařízení a tam absolvují něco strašného. Účelem je dostat je až na dno jejich schopností a možností, tam se projeví věci, které by mohly zůstat skryté,“ říká Laňka s tím, že pak už následuje jen pohovor.

    Ženy? Nedovedu si je tam představit

    Během rozhovoru došla řeč i na to, že práce pro URNA není rozhodně pro každého. Přesto se přijímací kritéria změnila a nyní se brány vyhlášené zásahovky otevřely i ženám.

    Jenže ty se do URNA stále nehrnou.

    „Měli jsme limity, musel to být muž do 35 let, ale to by teď před zákonem samozřejmě neobstálo. Takže tyto dvě podmínky byly odstraněny a tím se otevřela možnost starším, případně ženám. Ta první možnost, ti starší, to se povedlo, přišlo nám několik lidí přes 35 let. Ale ta druhá možnost zatím ne, žádnou ženu v zásahových týmech nemáme,“ říká Laňka.

    Ženy si prý Jiří Laňka v URNA představit nedokáže.

    Na výslovný dotaz moderátora Martina Veselovského, zda by si ženu ve svém týmu dokázal představit, ovšem šéfinstruktor URNA odpověděl záporně.

    „Popravdě ne. Je to obrovská, extrémní fyzická zátěž. I ta samotná služba s sebou nese těžké zátěžové situace. Nedovedu si to představit, ale možná jsem příliš konzervativní. (...) Možná je to jen otázkou času, ale přes jednu věc nejede vlak a to je výběrové řízení. To musí absolvovat každý, nedá se diferencovat. Do zásahu jdou potom všichni stejně, čelit tomu nebezpečí musí všichni stejně,“ popisuje Laňka.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:09 sobota 11. ledna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      96
    • Haha
      38
    • Sladký
      36
    • Tvl
      35
    • Trapas
      34
    • Cože
      30