Bojíte se vlastních lidí, zlobí se Tomio Okamura na vládu. Sídlo je obehnané mobilním zátarasem

Sebevražda neznámého čtyřiasedmdesátiletého muže před Strakovou akademií zmobilizovala odpůrce vlády. Už od minulého týdne tam chodí zapalovat svíčky, hodlají v tom pokračovat až do 17. listopadu, během něhož jsou v plánu protivládní protesty. Ochranka Úřadu vlády neponechává nic náhodě, vchod do budovy je obehnán mobilním zátarasem.

K prvnímu konfliktu došlo na místě sebevraždy dosud neznámého muže už v osudný den.

Několik odpůrců vlády kolem kontroverzního aktivisty Ladislava Vrábela tam přišlo zapálit svíčku, což se ale nelíbilo policistovi v civilu, který prohlásil, že pietní místo nechá do hodiny zlikvidovat.

Další den přišlo ještě více lidí, kteří si neznámého sebevraha zidealizovali jako novodobého Palacha, někteří z nich ohlásili, že na místě hodlají zapalovat svíčky až do 17. listopadu.

Vláda se má raději na pozoru. Hlavní vchod je totiž obehnán mobilním plotem a hlídají ho policisté, na což reagovali také někteří politici.

„Právě teď před Úřadem vlády Petra Fialy v Praze. Je týden po sebevraždě zoufalého čtyřiasedmdesátiletého seniora a na místě tragédie leží pietní květiny a svíčky. A kolem úřadu jsou zátarasy, jelikož se Fialova vláda bojí svých vlastních nespokojených občanů,“ rýpl si šéf SPD Tomio Okamura na sociálních sítích.

Pietní místo sice zůstalo zachováno, blíže ke Strakovce se ale veřejnost nedostane. V prvních dnech se tam sešly i desítky lidí, podle aktivisty Vrábela jich bylo dokonce sto padesát.

Odpůrci vlády chystají demonstrace také na 17. listopadu, plánují společně vyrazit od Václaváku až před sídlo České televize.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:30 úterý 7. března 2023. Anketa je uzavřena.

  • 36
  • 9
  • 8
  • 7
  • 7
  • 6