Záhada sebevraha ze Strakovky: Vystrojíme mu pohřeb! Ale nevíme, kdo to byl, smutní odpůrci vlády

Muž před Úřadem vlády spáchal sebevraždu. | foto: Facebook, Profimedia.cz

Stal se jejich modlou, symbolem odporu a do nebe mu vzkazují, že ho nezklamou a budou pokračovat v boji proti „protektorátní pětikoalici“. Má to jeden háček. Odpůrci vlády Petra Fialy stále netuší, kdo si to vlastně v pondělí před Úřadem vlády ve Strakově akademii život vzal. Přesto se mobilizují a rádi by čtyřiasedmdesátiletému muži vystrojili pohřeb, který by mohli pojmout jako další akt protestu.

Že si před Úřadem vlády na život sáhl neznámý senior, je zatím jedinou oficiální zprávou od záchranných složek. Motiv je zřejmý, ale zatím nepotvrzený.

Přesto se sebevrah stal okamžitě modlou odpůrců vlády a aktivistů v čele s Ladislavem Vrabelem, poslední dobou známým kvůli pořádání protivládních demonstrací.

„Včera jsme byli v pěti, dnes nás bylo sto padesát a bylo by fajn, kdyby nás zítra bylo pět set, ve čtvrtek pět tisíc a o víkendu moc. Pojďme to udělat pro toho člověka,“ napsal konkrétně právě Vrabel na Facebooku.

Lidé kolem něj se totiž mobilizují právě k sídlu vlády a chtějí tam každý večer za muže, který spáchal sebevraždu, zapalovat svíčky.

V úterý večer se na místě skutečně několik desítek svíček sešlo. A kromě toho i nápis, že sebevrah je „první obětí této protektorátní pětikoalice a raději se vzdal svého života, než aby v něčem takovém žil“.

Vrabel se nechal slyšet, že sebevražda muže je veliké poselství a že teď je třeba za svobodu bojovat ještě urputněji.

Další vládní odpůrci se dokonce začali domlouvat na tom, že muži, který sebevraždu před Strakovou akademií spáchal, by bylo záhodno vystrojit pohřeb. A že by skvělým aktem odporu bylo, kdyby na něj dorazily tisíce lidí.

Má to ale háček. Zatím nikdo, dokonce právě ani aktivisté, kteří si ho zidealizovali jako nového Palacha, nemá tušení, kdo dotyčný byl.

„To by bylo skvělé a samozřejmě bychom si to přáli. Nejprve musíme nějakým způsobem zjistit, kdo pán byl. Bez toho uspořádat pohřeb nepůjde,“ posteskla si dáma, která svíčky před Úřadem vlády zapalovala v pondělí i úterý.

Muž před Úřadem vlády spáchal sebevraždu.

Podle prozatímních spekulací by sebevrahem mohl být notorický demonstrant, který Úřad vlády obcházel s megafonem a transparentem každé pondělí od loňských voleb. CNN Prima News pracovnice ostrahy řekla, že věk odpovídá a že toto pondělí večer muž nedorazil.

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 13:37 čtvrtek 2. března 2023. Anketa je uzavřena.

  • 68
  • 18
  • 12
  • 8
  • 7
  • 4