Víte, že na olympiádě v Riu bude uprchlický tým? Už má první členku - plavkyni

Letošní letí Olympiáda v Riu bude načichlá aktuálním tématem uprchlíků. Šéf výboru Thomas Bach před časem oznámil, že se soutěže bude účastnit tým sportovců z řad syrských migrantů. Dnes padlo první potvrzené jméno - Yusra Mardini, osmnáctiletá plavkyně.

Ještě loni v létě se při útěku z rodné Sýrie bála o život, jen o rok později bude soutěžit v plavání na Olympijských hrách.

Osmnáctileté Yusře Mardini se splnil sen. Mladá Syřanka, která nyní žije se sestrou v Německu, se od malička věnovala plavání. A nyní se stala první členkou týmu uprchlických sportovců, který bude soutěžit na letošní Olympiádě v Riu.

09.března 2016 v 11:39, příspěvek archivován: 18.března 2016 v 12:01

Yusra #Mardini (17), mit Familie aus Syrien geflüchtet, trainiert bei den Wasserfreunden Spandau 04 - für #Rio2016 ? pic.twitter.com/nvXkFc5x4T

Uprchličtí sportovci dostali vybavení a prostory pro trénování, ti nejlepší budou postupně nominování do soutěžního týmu.

O jeho vznik se zasadil sám předseda olympijského výboru Thomas Bach poté, co navštívil uprchlický tábor v Athénách.

Skupina bude soutěžit pod olympijskou vlajkou a olympijskou hymnou. Oficiální název zní Team Refugee Olympic Athletes a financování zajistí charitativní organizace Olympic Solidarity.

Žádné jiné speciality nebo výhody ale migranti čekat nemůžou. „Uprchlíci budou žít normálně s ostatními sportovci,“ potvrdil Bach s tím, že zároveň budou mít i stejná práva.

Pokud tedy Olympiádu nenaruší epidemie ziky a Brazilci stihnou dostavět stadion...

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:49 sobota 16. července 2016. Anketa je uzavřena.

  • 22
  • 15
  • 10
  • 10
  • 9
  • 8