Soud v Německu potvrdil vystěhování seniorského páru, zabírali prý místo uprchlíkům

V německém Neckartailfingenu se od léta řeší vyhrocený spor mezi místní komunitou a seniorským párem. Podle vedení obce mají manželé Rothovi vyklidit svůj byt a přenechat ho uprchlíkům, kteří si v Německu požádali o azyl. Tohle rozhodnutí posvětil i soud v Nürtingenu. Případ je o to sledovanější, že šestasedmdesátiletý muž před rokem prodělal mrtvici a pohybuje se jen s obtížemi.

Německý zpravodajský server Nürtinger Zeitung informoval o snahách Neckartailfingenu vystěhovat z obecního bytu manželský pár ve věku 76 a 73 let. Od soudu dostali termín do konce září s vyrozuměním, že je v bytě nahradí skupinka migrantů.

Radnice své rozhodnutí obhajuje tím, že šestipokojový byt je pro důchodce moc velký a oni tam zabírají místo potřebným. Senioři se brání tím, že v bytě, který je součástí staré školy, žijí už čtvrt století.

Soud neobměkčila ani mrtvice, kterou Klaus Roth prodělal minulý rok. Životní úroveň žadatelů o azyl je podle okresního soudu v tomto případě důležitější než diskomfort postaršího páru.

„Když jsme obdrželi oznámení o vystěhování, nesli jsme to velmi těžce. Našemu zdravotnímu stavu to rozhodně neprospívá,“ řekla místnímu deníku seniorka, která nechce svůj domov opouštět, vždy věřila, že v bytě už i zemře.

Bild se za rodinou před časem vydal, aby si vyslechl jejich příběh. „Má důchod pouze ve výši 1100 eur, ale nájem vždy platil včas. V životě už měl Klaus Roth tři mrtvice. Přesto ho starosta Gerhard Gertitschke chce vyhodit z bytu,“ napsal deník.

Manželé dostali od obce jako náhradu dvoupokojový byt, který dlouho odmítali, jelikož pro šestasedmdesátiletého muže s chodítkem bude obec hůře dostupná.

„Cítíme, že se nás nikdo nezastane. Jsme na všechno úplně sami. Co bude dál, to opravdu nevíme,“ řekl muž poté, co soud ve Stuttgartu odmítl jeho odvolání.

„Obec má k vystěhování oprávněný důvod. Byt je nezbytný pro plnění veřejnoprávních úkolů a povinností,“ uvedl soud.

V tomto domě žili senioři přes 25 let. Teď musejí uvolnit místo uprchlíkům.

Obecní byt o rozloze 150 metrů čtverečních senioři musejí vyměnit za byt bez funkční kuchyně, ve které chybí dřez i veškeré vybavení. Přesto si obec přeje od manželského páru dvouměsíční zálohu na nájemném, což v případě šestipokojového bytu nepožadovala.

Starosta navíc odmítá s párem jednat o pomoci při stěhování. Logická námitka, že vybavení šestipokojového bytu se do toho dvoupokojového nevejde, ho podle místního deníku nijak nezajímala.

„Nájemníci jsou zodpovědní za likvidaci nábytku,“ prohlásil suše starosta. 

Obyvatelé už se na úřadech vyptávali, kolik migrantů bude do uvolněného bytu nastěhováno, ale zatím bez konkrétní odpovědi. 

„Vyřídím to, až se nájemníci odstěhují,“ odpověděl Gertitschke na otázku ohledně počtu ubytovaných žadatelů o azyl.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 sobota 30. ledna 2021. Anketa je uzavřena.

  • 434
  • 90
  • 34
  • 27
  • 24
  • 23