„Donutím vás přijímat uprchlíky,“ soptí Macron, a týká se to i České republiky!

Ještě se nestal francouzským prezidentem, ale už chce ukázat, jak silným by byl. A pro své populistické machrování si Emmanuel Macron jmenovitě vybral dvě země Visegrádské čtyřky. Jenže ono se to tak trochu týká všech. Dokáží politikové Česka, Polska, Slovenska a Maďarska podobné útoky do budoucna odrazit?

Polsko Macron ostře kritizuje z několika důvodů a slibuje, že s ním zatočí do tří měsíců po svém zvolení. Jde mu hlavně o reformy soudnictví, kdy polská vládní strana Právo a spravedlnost kontroverzně upevnila svou kontrolu nad justičním systémem, včetně personálních změn.

Podobně se naváží do nového zákona maďarské Orbánovy vlády o univerzitách a neziskových organizacích, který míří proti Středoevropské univerzitě miliardáře Sorose. Vysokým školám řízeným ze zahraničí to značně komplikuje činnost.

Další nešvar, který Macrona irituje, má být přístup středoevropských zemí k imigrační politice a kvótám přijímaných uprchlíků do členských zemí. Pokud se vlády problémových členských zemí EU nepřizpůsobí, budou prý čelit sankcím.

To se ovšem týká i České republiky a Slovenska, protože imigrační politika EU je jim trnem v oku stejně jako Polsku a Maďarsku.

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski považuje Macronova slova za porušení zásad přátelství mezi zeměmi EU a na svém Twitteru se nezapomněl ozvat ani Jiří Ovčáček:

„Tváří se to jako liberál a chová se to jako parodie na Napoleona. Co to je? Jak se s tupým vyhrožováním středoevropským zemím popasuje vrcholný český podporovatel E. Macrona, pan premiér a předseda ČSSD B. Sobotka? Dnes vyhrožuje Polsku a Maďarsku, zítra bude vyhrožovat Česku nebo Slovensku. Je třeba si to uvědomit a novodobým totalitářům nepodlehnout.“

Zda bude mít populistická slova Emmanuel Macron potvrdit činy, to se ukáže po 7. květnu, kdy se ve druhém kole francouzských prezidentských voleb utká s Marine Le Penovou.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 12:11 úterý 29. srpna 2017. Anketa je uzavřena.

  • 186
  • 35
  • 31
  • 21
  • 11
  • 10