Matfyzáci místo vědy páchají petice, nechtějí uvádět pohlaví a věk, profesoři je mají volat přezdívkou

Studenti Univerzity Karlovy připravili petici, ve které se obracejí na vedení školy. Vadí jim nový informační systém, kde studenti odmítají vyplňovat kolonku, kde uvádějí své pohlaví. Tím požadavky studentů z Matematicko-fyzikální fakulty UK nekončí. Nechtějí zadávat ani svůj věk. Naopak by rádi získali možnost nahlásit do systému svou přezdívku, jíž by je během studia vyučující oslovovali.

Univerzita Karlova je v poslední době terčem demonstrací a protestů. Jednalo se třeba o podpis smlouvy se společností Home Credit, který kritizovali nejen studenti, ale i profesoři, nebo konfrontaci s demonstrujícími studenty, kteří v rámci iniciativy Univerzity za klima obsadili Karolinum. Aktivisté ve spacácích přespávali na recepci, kam si jejich požadavky přišel vyslechnout i rektor univerzity Tomáš Zima, jehož studenti vypískali.

V těchto dnech zvolila skupina studentů z Matematicko-fyzikální fakulty UK poklidnější formu protestu. Sepsali petici, kterou chtějí změnit nejen podobu informačního systému školy, ale pravidla v rámci univerzity. Studenti chtějí mít právo vybrat si jméno, jímž ho budou profesoři oslovovat.

Kupříkladu studentka Jana Nováková by podle petice nemusela nikam zadávat své pohlaví, profesor by navíc musel respektovat, že ona sama si přeje oslovení „Ondřeji“. Zároveň je možné, že by studenti ani nevolili křestní jména, která jsou většinou spojená s konkrétním pohlavím. Vysokoškolský systém by mohly zaplnit přezdívky genderově neutrální. Jana Nováková by v takovém případě mohla zvolit přezdívku „Kolo 15“.

„Prvním z údajů by bylo pole se studentem/studentkou upřednostňovanými zájmeny a rodem ženským/mužským/neutrálním. Druhým polem by potom bylo zobrazované jméno, jež by se mohlo lišit od legálního,“ stojí v petici.

Profesoři by mohli studenta vyhledat podle jeho občanského jména, které má uvedeno v občanském průkazu, zároveň by viděli další jméno, jímž chce být oslovován.

Zveřejňování pohlaví je podle autorů petice nejen zbytečné, ale může být důvodem nepříjemných situací. 

„Pokud by toto pole mělo zůstat součástí profilu z důvodů identifikace, myslíme si, že by mělo být i nadále pouze neveřejné,“ píše se v petici.

Demonstrující studenti se usídlili v budově Karolina.

„Zároveň by navrhované úpravy přispěly k tomu, aby vyučující oslovovali studenty/studentky tak, jak studenti/studentky preferují. Studenti/studentky by se tak mohli/y vyhnout mnoha nepříjemným situacím, kdy musí opravovat své vyučující,“ stojí dále v dokumentu, který sepsali na matfyzu.

Proti petici už se ozvala řada odpůrců. Nelíbí se jim snaha vytvořit ze studentů anonymní osoby bez pohlaví a skryté primárně za přezdívkou. Obhájci nápadu argumentují tím, že se ve skutečnosti nic zásadního měnit nebude, pouze se pomůže těm, kteří jsou nespokojeni s tím, co mají uvedeno v občanském průkazu.

K petici už se vyjádřil mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. „Vedení UK oficiálně žádnou žádost od studentů neobdrželo, ale je případně připraveno vzít náměty obsažené v petici k diskuzi. Pokud budou relevantní a ku prospěchu věci, bude se jimi seriózně zabývat,“ uvedl Václav Hájek pro deník Právo.

Ochota jednat může být ze strany vedení univerzity dána také tím, že rektor Tomáš Zima přežil ke konci loňského roku krizi, kdy byl opakovaně vyzýván k rezignaci, tento ale krok odmítl. Slíbil však, že bude více otevřený jednáním se snahou dohodnout se. To by mohlo znamenat podobný přístup na českých univerzitách a možná nejen tam.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 14:37 úterý 9. února 2021. Anketa je uzavřena.

  • 172
  • 32
  • 31
  • 19
  • 18
  • 14