Běžte už domů, smrdíte! Někteří zaměstnanci a studenti UK podepsali petici za ukončení „stávky“

Čeho je moc, toho je příliš. Tímto heslem se řídil Akademický senát Univerzity Karlovy, který v pondělí vyzval studenty, kteří demonstrovali na rektorátu univerzity v rámci iniciativy Univerzity za klima, aby se chovali slušně a nepoškozovali dobré jméno univerzity. To podpořila také petice proti zhruba dvacítce protestujících. Demonstranti se nakonec se školou dohodli, že prostory rektorátu vyklidí.

Původně studenti prohlašovali, že budovu opustí až ve chvíli, kdy rektor Tomáš Zima rezignuje na svou pozici. Ten to však odmítl a chtěl se studenty debatovat. Ti toto odmítli a rektora vypískali s tím, že pro ně již není dostatečnou autoritou.

Od středy tedy skupinka zhruba dvaceti demonstrantů obsadila vstup na rektorát univerzity. 

Od prvního dne bylo jednání iniciativy Univerzity za klima na rektorátu vnímáno velmi kontroverzně. Někteří zaměstnanci univerzity si stěžovali na zápach a postupně se proti studentům obrátili také jejich kolegové.

V neděli totiž vznikla petice ze strany studentů, kteří žádali ukončení „spacákové stávky“.

„Domníváme se, že nedůstojné, neslušné a hrubé chování některých členů Univerzit za klima vážně poškozuje dobré jméno Univerzity Karlovy v očích jak laické, tak i odborné veřejnosti. Proto organizaci Univerzity za klima žádáme, aby v zájmu dobrého jména a nerušeného chodu Univerzity Karlovy ukončila blokádu a celou věc začala řešit konstruktivně, nekonfliktně a demokraticky,“ bylo uvedeno v petici, která byla směřována proti demonstrantům v Karolinu.

Demonstrující studenti se usídlili v budově Karolina.

Petici ještě v pondělí večer podepsalo přes 160 lidí spojených s Univerzitou Karlovou a před ukončením stávky již měla tři stovky podpisů. Petice jako taková neměla sloužit jako protest vůči záměrům iniciativy Univerzity za klima, ale především jako veřejná kritika kontroverzní formy, již skupina mladých lidí zvolila.

„V případě UK jsme nuceni nejprve požadovat odstoupení rektora, než může začít jakákoli konstruktivní debata o zapojení univerzity do řešení klimatické krize,“ uváděli své stanovisko opakovaně aktivisté.

Vše se ovšem změnilo poté, co se do celé záležitosti vložil akademický senát. Ten vyzval k ukončení okupační stávky. Studenti by se podle senátu měli účastnit debat o svých požadavcích v rámci odborných komisí. Po několika hodinových debatách nakonec s výzvou souhlasili a vzdali se také podmínky na odstoupení rektora Zimy.

Přitom původně po senátu chtěli, aby usiloval o odvolání rektora a také o klimatickou neutralitu Univerzity Karlovy do roku 2022. 

Studenti zahájili svůj protest na filozofické fakultě.

Výsledek potěšil vedení univerzity, která již vydala také prohlášení, v němž uvádí následující: „Univerzita Karlova věnuje problematice ochrany klimatu dlouhodobě náležitou pozornost, a to na vědecké, odborné, společenské i popularizační úrovni. Zástupci UK se dohodli s protestujícími na společné diskuzi o klimatických problémech na příslušných orgánech AS UK.“

K výsledkům jednání a mnohadenních demonstrací se vyjádřil také Tomáš Zima, který tedy i nadále zůstává rektorem univerzity.

„Jsem rád, že došlo ke konstruktivní dohodě mezi předsednictvem akademického senátu a protestujícími studenty. Řešení problematiky změny klimatu věnuje Univerzita Karlova dlouhodobě náležitou pozornost na vědecké, odborné, společenské i popularizační úrovni,“ sdělil.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 15:30 středa 18. března 2020. Anketa je uzavřena.

  • 115
  • 54
  • 47
  • 47
  • 40
  • 37