Ukrajinští Romové v Brně: Je po nich bordel a pořád chtějí cigarety, říká místní žena

Zdaleka nejen Praha řeší problém s návalem ukrajinských Romů, které úřady nemohou identifikovat, a proto zatím okupují veřejná prostranství. Už minimálně čtrnáct dní bivakuje několikačlenná skupina před brněnským nádražím, střechu nad hlavou nemají a před deštěm se schovávají pod strom, přestože mají děti. Expres hovořil s místní ženou, které se nelíbí, jaký bordel po Romech zůstává.

Zatímco pražské hlavní nádraží Romům, kteří prchají před válkou na Ukrajině, otevřelo historickou halu u magistrály, to brněnské kapacitu na poskytování přístřešku nemá.

Několikačlenná skupina proto už několikátý den okupuje parčík před nádražím. Žádný úkryt před zimou a deštěm, žádné příděly jídla.

Ukrajinští Romové před brněnským nádražím

„Nocují tady už minimálně čtrnáct dní. Jsou tam děti různého věku. Když dnes v noci pršelo, prostě se přemístili pod strom a spali tam,“ říká paní Hana, čtenářka Expresu, která zdálky pořídila i několik fotek.

Po Romech zůstává v parku před nádražím bordel.

Zatímco v Praze se o ukrajinské Romy starají koordinátoři pomoci, kteří zajišťují i pořádek, Brno má v tomto ohledu problém.

„Nechávají všude kolem sebe bordel. Ráno něco uklízely technické služby, ale pochopitelně se nedá odvézt vše, navíc oni spí na kartonech,“ popisuje Hana, podle níž si Romové ale nenechají pomoci.

„Žebrají, ale chtějí jen peníze nebo cigarety. Když jim nabídnete jídlo, nemají o něj zájem,“ krčí žena z Brna rameny.

Ukrajinští Romové před brněnským nádražím

Jak Hanu, tak i další obyvatele Brna vytáčí, že problém s uprchlíky bivakujícími před nádražím, tedy hned u centra, nikdo neřeší. 

„Primátorka jim našla na tři dny bydlení v kasárnách v Židenicích. Jenže co je odtamtud vykopli, nikdo nic neřeší,“ vysvětluje.

Situaci před brněnským nádražím monitoruje policie, více však dělat nemůže. Brno čeká na pomoc od státu, pomohlo by mu například zřízení stanového městečka, které vyrostlo v pražské Troji.

Krajské asistenční centrum některým uprchlíkům nabídlo dočasné ubytování, problémem ale je, že se početné romské rodiny odmítají rozdělit.

Fotogalerie

Hodnocení článku

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 23:30 neděle 18. září 2022. Anketa je uzavřena.

  • 84
  • 31
  • 21
  • 16
  • 13
  • 6