Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Ukrajinci tuto válku prohrávají! Jejich ztráty jsou milionové, uvádí armádní zdroje

    Válka na Ukrajině: Rusové pokračují v útocích u Doněcka a Kupjansku. | foto: Profimedia.cz

    Ztráty Ukrajinců jsou milionové. Z***vené ruské bomby! V souvislosti s pokračujícím konfliktem na Ukrajině se objevují alarmující hlasy o značných ztrátách, které Ukrajina utrpěla. Polský generál a bývalý náčelník generálního štábu, bez jmenování konkrétních zdrojů, naznačil, že situace Ukrajiny ve válce s Ruskem je kritická. „Ukrajinci tuto válku prohrávají,“ prohlásil s tím, že zemi chybějí nejen materiální zdroje, ale i bojovníci.

    Na frontě panuje mezi ukrajinskými vojáky frustrace, zejména kvůli ruským útokům pomocí klouzavých bomb. Tyto bomby, původně sovětské výroby a nyní modernizované naváděcími systémy, způsobují Ukrajincům velké problémy. Ukrajinská protivzdušná obrana se s nimi obtížně vyrovnává kvůli jejich malé radarové signatuře a schopnosti zasahovat cíle na velké vzdálenosti.

    Rusko tyto bomby nasazuje v klíčových oblastech konfliktu a zdá se, že jejich používání stupňuje. Účinky těchto zbraní jsou devastující, jak popsali přímo ukrajinští vojáci a analytici. Například v bitvě o Avdijivku měly klouzavé bomby zničující dopad, a podle některých zpráv dokáží „zcela zničit jakoukoli pozici.“

    Ukrajinský voják známý pod přezdívkou Lemur sdílel s londýnským deníkem Times své zkušenosti z bojů poblíž Kupjanska. Popisuje ztráty na životech a obtíže s evakuací padlých, což naznačuje vážnost situace na frontě.

    Generál Rajmund Andrzejczak z Polska v rozhovoru pro Polsat News poukázal na obrovské ztráty, které Ukrajina utrpěla, odhaduje je na miliony, a zdůraznil nedostatek bojovníků. Zdá se, že Ukrajina čelí kritickému nedostatku zdrojů pro svou obranu.

    Vojenská pomoc ze Západu, zejména očekávaný balíček od USA, by mohla změnit situaci, ale Ukrajinci zatím na další podporu čekají. Polský generál zdůrazňuje, že bez další pomoci a zlepšení protivzdušné obrany bude Ukrajina čelit ještě větším ztrátám a dalšímu zničení infrastruktury.

    Rozhodující může být nasazení amerických stíhaček F-16, které by mohly výrazně omezit účinky ruských vzdušných útoků. Přestože se očekává, že tyto stíhačky dorazí na ukrajinské bojiště nejdříve v létě, mohly by přinést zásadní změnu ve prospěch Ukrajiny.

    Fotogalerie